Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Je elektrina budúcnosťou dopravy? Odpoveď je stále nejasná a o tomto probléme sa vedú dlhé debaty plné kladov a záporov tohto, ale aj iných alternatívnych pohonov. Medzi priekopníkov sa radí aj americký automobilka Tesla. Ich pilotný projekt elektrického ťahača Tesla Semi je už za rohom a intenzívne prebiehajú rôzne testovania, ktoré verejnosti odhaľujú jeho reálny potenciál. 

Portál Electrek prišiel s informáciou o tom, ako je na tom ťahač v prípade, ak má za sebou aj naložený náves. Doteraz sa totiž všetky testy venovali len samotnému ťahaču, jeho zrýchleniu či dojazdu. Avšak vozidlo ktoré nie je naložené nezarába a preto tieto testy pre potencionálnych zákazníkov nemajú veľkú hodnotu.

Teraz sa však objavil test s naloženým návesom, na ktorom boli betónové bloky s hmotnosťou približne 35 ton. Maximálne zaťaženie je pritom v základnej verzii udávané na približne 35,3 ton (85 000 lbs). 

Podľa vodiča vozidlo plne splnilo a dokonca aj mierne prekročilo dohady o tom, akú veľkú vzdialenosť prejde ťahač na jedno nabitie. V závislosti od verzie je podľa Tesly dojazd 500, resp. 800 kilometrov na jedno nabitie. Ak by sa Tesla Semi s plným nákladom priblížila hornej hranice, bol by to pre automobilku neuveriteľný úspech a rozhodne aj výhoda oproti konkurencii. 

Zdroj: Electrek, Facebook 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú