Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Základňa Starbase vyzerá po prvom štarte rakety Starship katastrofálne a obzvlášť veľkým problémom sú nielen poškodené nádrže a ďalšie zariadenia, ale tiež obrovský kráter, ktorý vyhĺbil prvý stupeň Super Heavy pomocou raketových motorov Raptor. Ako však tvrdí Elon Musk, SpaceX má byť pripravený na ďalší let už o jeden až dva mesiace.

Elonov čas

Starbase síce utŕžila vážne zranenia, avšak Musk argumentuje tým, že už pred tromi mesiacmi začali s výrobou oceľovej platne, ktorá má byť chladená vodou a teda znesie silu a teplotu spalín raketových motorov oveľa lepšie, ako hrubý betón. Je nutné podotknúť, že Musk očakával test Starship ešte v minulom roku a je preto nutné brať jeho časové odhady s rezervou – medzi fanúšikmi je označovaný ako Elonov čas, ktorý je nutné s rezervou premeniť na reálny čas.

Okrem montáže spomínanej platne musí SpaceX opraviť odpaľovaciu rampu a ďalšie zariadenia, ktoré poškodila raketa počas svojho prvého pokusu o dosiahnutie vesmíru, ktorý popisujeme bližšie v samostatnom článku.

Vzhľadom na tieto vyjadrenia je však možné očakávať, že dôjde k zopakovaniu testu s oveľa vyššou úspešnosťou ešte v tomto roku. Ani po viacerých dňoch sa však SpaceX nedostal naspäť k odpaľovacej rampe, ktorá ešte stále nie je bezpečná.

Štvrtkový test tiež dokázal, že Starship skutočne dokáže letieť a nie je len papierovým snom miliardára, ktorý sa nikdy nestane realitou. Potrebuje len dodatočný vývoj, úpravy a je prakticky zaručené, že sa nakoniec dostane aj na skutočnú obežnú dráhu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú