Do budúcoročného odovzdávania Oscarov sa zapojí aj Slovensko. V boji o kategóriu Najlepší cudzojazyčný film zabojuje historická snímka Ema a smrtihlav od režisérky Ivety Grófovej. V hlasovaní o tom rozhodli členky a členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Správu oznámila na 19. ročníku medzinárodného filmového festivalu Cinematik, prezidentka STFA, Katarína Krnáčová.

Historický film je inšpirovaný skutočnými udalosťami slovenských dejín, ktoré sú čiernou škvrnou našej histórie a spracované budú u nás vôbec po prvýkrát. Príbeh podľa rovnomennej novely Petra Krištúfka je zasadený do obdobia vojnového Slovenska, v čase politických nepokojov a národnostnej nenávisti voči židovským či maďarským menšinám.

Anton Faraonov/PubRes

V centre diania je maďarská vdova Marika (Alexandra Borbély), ktorej život sa obráti naruby, keď na povale svojho domu objaví malého syna majiteľky krajčírskeho salóna, ktorú deportovali.

Zaujímavosťou je, že pripravovaný film má pomerne pestré zahraničné obsadenie a okrem talentovaných slovenských hercov na čele s Borbély či Milanom Ondríkom v role kapitána Hlinkovej gardy sa v ňom objavia aj viaceré herecké tváre z Rakúska či Maďarska.

Snímka by si mala podľa tvorcov aj vďaka tomu zachovať autentickú formu a vo veľkej miere bude využívať cudzojazyčné dialógy. Film bude mať u nás premiéru už 26. septembra.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú