Lacné nákupy z čínskych e-shopov, ktoré ponúkajú drobné gadgety, ale aj veľkú elektroniku, oblečenie a domáce potreby za zlomok ceny, dostal vlani veľkú ranu. Jej dopady sa však teraz zmiernia, informuje exkluzívne Živé.sk.

V júli 2021 zmizla výnimka na platenie dane z pridanej hodnoty (DPH) na lacnejšie produkty. Pri nakupovaní zo zahraničia, mimo priestoru EÚ, už DPH platíš aj za tovar do 22 eur. Navyše, balíky musia prechádzať colným konaním, čo znamená pár dní a nepríjemnú administratívu navyše. Colné vyhlásenie napríklad je možné podávať len elektronicky.

Doručovateľské a kuriérske spoločnosti to síce radi vybavia za teba, ale takáto služba môže byť tak isto spoplatnená.

Čínske firmy vychádzajú z ústrety, teraz aj pošta

Veľké čínske e-shopy na túto zmenu zareagovali a vo veľkom začali budovať európske sklady. Z tých si produkty nakúpiš bežným spôsobom a keďže tovar cestuje len v rámci EÚ, clo ani DPH neplatíš a suma v e-shope s poštovným by mala byť finálna.

Ako sme však informovali ešte minulý rok, spríjemniť nakupovanie z Číny chcela aj Sovenská pošta. Snažila sa o dohodu s azda najznámejším e-commerce gigantami Wish a Aliexpress.

Podobne ako v Česku, plán spočíval v tom, že nevyhnutnú administratívu by si medzi sebou pošta a čínsky obchodník vybavili „na pozadí“ a zákazník by tak nemusel nič riešiť.

Dočkáš sa už tento mesiac

Živé.sk teraz informuje, že kľúčová dohoda už bola bola podpísaná na konci minulého roka a prebehlo aj úvodné testovanie. Jednoduchšie nakupovanie by sa tak pre Slovákov malo stať realitou už koncom januára, kedy začnú v tomto režime chodiť prvé zásielky.

Súčasťou dohody zmluva Slovenskej pošty s Českou poštou, ktorá jednoduchšie nakupovanie z Ázie zaviedla už skôr. „Zásielky, ktoré budú na Slovensko prichádzať na základe tejto dohody, pôjdu priamo do prepravy k adresátom. Slovenská pošta tak zníži množstvo zásielok, ktoré by vyžadovali manipuláciu na colno-deklaračnom oddelení,“ povedala vedúca odboru komunikácie a marketingu Jana Lukáčová pre Živé.sk.

V praxi tak teda clo ani DPH platiť nebudeš, hoci presnejší je zrejme skôr termín „doplácať“ – je totiž pravdepodobné, že e-shop tento poplatok skryje do ceny tovaru alebo poštovného. Stále ti však odpadnú nepríjemnosti s administratívou a ako sme už spomenuli, čoraz častejšie putuje tovar rovno z európskych skladov.

Podľa pošty Slováci z Aliexpressu a Wish objednávajú až 90 % zásielok.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú