V tomto texte boli použité materiály TASR.

Do konca roka 2026 má byť približne 3000 základných a stredných škôl na Slovensku vybavených moderným kamerovým systémom s prvkami umelej inteligencie. Tento ambiciózny plán si kladie za cieľ zlepšiť bezpečnosť školských zariadení a zabrániť šíreniu rôznych bezpečnostných hrozieb. O schválení projektu informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) po stredajšom rokovaní vlády.

„Budú to kamery modernej generácie, ktoré budú mať aj takzvané rozpoznávanie tváre (face recognition). Pôjde o riešenie, ktoré nebude zaťažovať policajtov na jednotlivých obvodných oddeleniach,“ poznamenal Šutaj Eštok.

Minister ďalej oznámil, že tento rok začnú s inštaláciou kamier na troch pilotných školách, pričom konkrétne školy zatiaľ neboli určené. Projekt, ktorý sa realizuje v úzkej spolupráci s bezpečnostnými expertmi a školskými inštitúciami, bude podľa ministerstva v súlade s nariadeniami o ochrane osobných údajov (GDPR).

„Odborníci navrhli umiestnenie kamier tak, aby zabezpečili optimálny dohľad nad rizikovými zónami bez narušenia súkromia študentov a zamestnancov. Počet kamier sa môže líšiť v závislosti od veľkosti či dispozície školy,“ objasnil hovorca rezortu Matej Neumann.

Vláda schválila návrh, ktorý zahŕňa okrem iného aktívny monitoring školských objektov a automatizovaný výstražný systém. Na tento projekt bolo vyčlenených viac ako 62 miliónov eur, pričom primárne financovanie pochádza zo zdrojov Európskej únie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú