Moskovský súd udelil v utorok investigatívnemu portálu The Insider dve pokuty v celkovej výške milióna rubľov (12.000 eur) za to, že na svojom webe neuviedol, že je zahraničným agentom. Informovali o tom agentúra TASS a portál Meduza.io.

Súd uznal portál The Insider za vinný z porušenia zákona týkajúceho sa činnosti médií, ktoré plnia funkciu „zahraničných agentov“, za čo mu udelil dve pokuty, každú vo výške 500 000 rubľov (6 000 eur), uviedlo tlačové oddelenie moskovského súdu.

O podaní žaloby v súvislosti s obvineniami z porušenia zákona zo strany portálu The Insider sa verejnosť dozvedela v novembri. Agentúra TASS vtedy informovala, že ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) upozornila súd na to, že v budúcnosti bude možno žiadať o zablokovanie investigatívneho portálu.

Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo The Insider na zoznam tzv. zahraničných agentov v júli. Zakladateľ a šéfredaktor Roman Dobrochotov portálu vtedy povedal, že The Insider nebude konať v súlade s ruskými zákonmi, pretože portál je zaregistrovaný v Lotyšsku.

Označenie „zahraničný agent“ udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 platnosť zákona rozšírili na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov.

Označenie zahraničný agent vyvoláva konotácie z čias studenej vojny. Od takto označených subjektov sa v Rusku vyžaduje, aby v celom svojom obsahu dôsledne uvádzali, že sú „zahraničnými agentmi“, čo v prípade médií výrazne ovplyvňuje napríklad ich príjmy z reklamy.

Portál The Insider začal fungovať v roku 2013, pričom od začiatku sa venuje investigatívnej žurnalistike. Medzi jeho najznámejšie vyšetrovania patrí napríklad to o účasti Ruska v nehode malajzijského lietadla, ktoré sa zrútilo nad Ukrajinou, či o otrave bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie alebo ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú