V správe boli použité materiály TASR.

Ruská spoločnosť RusChemAlliance, ktorá je napojená na Gazprom, sa opäť dostáva do sporu s európskymi bankami. Tentokrát zažalovali päť veľkých finančných inštitúcií vrátane talianskej UniCredit a nemeckých bánk Deutsche Bank, Commerzbank, Bayerische Landesbank a Landesbank Baden-​Württemberg. Tieto banky zastavili financovanie projektu na výstavbu plynárenského závodu v Rusku, čo bolo reakciou na sankcie, ktoré západné krajiny uvalili na Rusko po jeho invázii na Ukrajinu.

Žaloby boli podané na arbitrážnom súde v Petrohrade, no zatiaľ neboli zverejnené podrobnosti. Banky aj samotný RusChemAlliance mlčia. Toto ticho však nesignalizuje koniec sporu – skôr ide o ďalšiu fázu konfliktu, ktorý začal ešte v roku 2022.

Konflikt medzi Ruskom a európskymi bankami vznikol po tom, ako nemecká spoločnosť Linde zastavila práce na LNG projekte v ruskom prístave Usť-Luga. Dôvod? Sankcie spojené s ruskou inváziou na Ukrajinu. Projekt bol kľúčový pre ruskú ekonomiku, a keď Linde od neho odstúpila, v Moskve z toho nezostali nadšení.

Ruské súdy, v reakcii na túto situáciu, nariadili zmrazenie časti aktív firmy Linde, aby sa pokúsili získať kompenzáciu za straty, ktoré vznikli Gazpromu, ktorý vlastní 50 % RusChemAlliance. Tie isté súdy neskôr prikázali európskym bankám zaplatiť odškodné.

Žaloby RusChemAlliance sa týkajú financovania projektu na spracovanie plynu v Usť-Luge, ktoré bolo zastavené v dôsledku ekonomických sankcií. To znamená, že nejde len o právny, ale aj politický spor, ktorý vyplýva z geopolitických udalostí.

Bude zaujímavé sledovať, ako sa tento konflikt vyvinie. Na jednej strane sú banky viazané medzinárodnými sankciami, ktoré sú súčasťou politického tlaku na Rusko. Na druhej strane stojí Rusko, ktoré chce zabezpečiť svoje ekonomické záujmy a získavať financovanie pre kľúčové projekty.

Tento súboj medzi Európou a Ruskom sa teda netýka len peňazí, ale aj globálnej politiky a energetickej bezpečnosti. Aké ďalšie kroky budú nasledovať? To všetko závisí od toho, ako budú európske banky reagovať na žaloby a aké rozhodnutia budú prijímať ruské súdy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú