Ruské úrady vo štvrtok dali sociálnej sieti Facebook a komunikačnej aplikácii Telegram vysoké pokuty za to, že nezmazali zakázaný obsah. Moskovský súd uložil Facebooku pokutu vo výške 17 miliónov rubľov a Telegramu 10 miliónov rubľov. Aký obsah platformy nezmazali, nebolo bezprostredne známe.

Za ostatné týždne je to už druhý raz, čo obe spoločnosti dostali pokuty. Facebooku 25. mája za nestiahnutie nezákonného obsahu nariadili pokutu 26 miliónov rubľov. Pred mesiacom Telegramu dali pokutu päť miliónov rubľov za to, že nestiahol výzvy na protesty.

Pokuty môžu byť podľa agentúry AP súčasťou zväčšujúceho sa vládneho úsilia o sprísnenie kontroly nad platformami sociálnych médií čeliac politickému disentu. Ruský orgán pre dohľad nad médiami Roskomnadzor tento rok začal spomaľovať sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter, pričom jej hrozil aj zákazom, za to, že údajne nezvládla stiahnuť nezákonný obsah. Úrady uviedli, že platforma nezmazávala obsah podporujúci samovraždy medzi deťmi a tiež informácie o drogách a detskú pornografiu.

Ruské úrady začiatkom roka skritizovali viaceré sociálne médiá za to, že priviedli do ulíc desaťtisíce ľudí, ktorí požadovali prepustenie väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného. Úrady tvrdili, že platformy neodstránili výzvy na účasť detí na protestoch. Prezident Vladimir Putin vyzval políciu, aby viac monitorovala sociálne siete a našla ľudí, ktorí deti na protesty volajú.

Ruská vláda sa usiluje posilniť kontrolu nad internetom a sociálnymi sieťami prinajmenšom od roku 2012, keď v krajine prijali zákon umožňujúci úradom zakázať alebo zablokovať určitý obsah na internete. Od prijatia zákona v Rusku predstavili viacero obmedzení, ktoré sa zameriavajú na komunikačné aplikácie, webstránky a platformy sociálnych médií.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú