Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

RTVS by mala dostať ďalšiu finančnú kompenzáciu za výpadok z príjmov, spôsobený oslobodením seniorov z platby tzv. koncesionárskych poplatkov. Generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník to naznačil na piatkovom riadnom rokovaní Rady RTVS.

Rokovania o kompenzácii deficitov v príjmoch, ktoré spôsobilo od januára platné rozšírenie skupín osôb, oslobodených od úhrady za služby verejnosti, sú súčasťou negociácií s Ministerstvom kultúry SR. „Ešte nič nie je podpísané, no je to na dobrej ceste, máme informácie, že dôjde k ďalšej kompenzácii za výpadok v súvislosti s oslobodením dôchodcov od platenia úhrad,“ uviedol Rezník na rokovaní Rady RTVS.

Seniori sú od januára 2020 oslobodení od platenia tzv. koncesionárskych poplatkov na základe novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS, ktorú v Národnej rade schválili 17. septembra 2019. Plénum Národnej rady SR schválilo, aby tzv. koncesionárske poplatky nemuseli platiť okrem dôchodcov ani poberatelia dávok v hmotnej núdzi. Predtým tieto skupiny osôb platili poplatky v polovičnej sadzbe.

RTVS upozorňovala po schválení zákona na výpadok z príjmov, ktoré toto opatrenie spôsobí, s očakávaným riešením prostredníctvom kompenzácií zo štátneho rozpočtu. Na neustále zvyšujúcu sa stratu v príjmoch pri súčasnom nastavení koncesionárskych poplatkov upozornil vo svojej Revízii výdavkov na kultúru na začiatku leta 2020 aj Útvar hodnoty za peniaze z Ministerstva financií SR a Inštitút kultúrnej politiky MK.

Deficit za rok 2020 v dôsledku oslobodenia seniorov od koncesionárskych poplatkov odhadol na 11 miliónov eur, v ďalšom období, pri zväčšujúcom sa počte dôchodcov, odhaduje v roku 2030 výpadok na 14 miliónov eur a v roku 2040 na 16 miliónov eur.

Vláda schválila ešte v decembri minulého roka 16-miliónovú čiastočnú kompenzáciu za výpadok v príjmoch, ktorý jej spôsobili sociálne opatrenia oslobodzujúce, respektíve zvýhodňujúce niektoré skupiny osôb pri úhradách.

Suma schválenej čiastočnej kompenzácie sa odvíjala od celkovej sumy výpadku z príjmov vo výške 128.286.720 eur, vyrátanej od obdobia účinnosti zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS (január 2013), ktorá oslobodila od úhrady osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) a na polovicu znížila sumu úhrady pre dôchodcov a ľudí v hmotnej núdzi.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú