Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľnom telefonáte so svojím francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom upozornil na možné „katastrofické následky“ ukrajinských útokov na Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Putin počas telefonátu s francúzskym prezidentom „upozornil na pravidelné ukrajinské útoky na (záporožské jadrové) zariadenia vrátane skladu rádioaktívneho odpadu, ktoré môžu mať katastrofálne následky“, uviedol vo vyhlásení Kremeľ.

Záporožskú atómovú elektráreň, ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe, obsadila začiatkom marca ruská armáda. Napriek tomu však elektráreň stále prevádzkujú ukrajinskí zamestnanci. Kyjev a Moskva sa však navzájom obviňujú z ostreľovania komplexu tejto elektrárne, čo vyvoláva obavy zo vzniku jadrovej katastrofy.

Minulý týždeň ZAES navštívil 14-členný inšpekčný tím Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Jeho členom bol aj generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi. Inšpektori okrem iného zistili poškodenie skladu vyhoreného a nového jadrového paliva. Zaznamenali aj škody v blízkosti jadrových reaktorov.

Šéf Kremľa povedal, že ruskí špecialisti v záporožskej elektrárni podnikli kroky na zaistenie jej bezpečnosti. Dodal, že Moskva je pripravená pokračovať v spolupráci s MAAE s cieľom dohodnúť sa na „nepolitizovaných“ riešeniach problémov v zariadení.

Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom prevádzkujúca ZAES v nedeľu oznámila, že po opätovnom pripojení elektrárne k elektrickej sieti bol odstavený posledný, šiesty reaktor tejto atómovej elektrárne.

Putin v telefonáte s Macronom tiež obvinil ukrajinské sily z používania zbraní dodaných Západom pri útokoch na civilnú infraštruktúru vo východoukrajinskom Donbase.

Ukrajinská armáda nedávno spustila veľkú protiofenzívu s cieľom oslobodiť Ruskom okupované oblasti na východe Ukrajiny. Proruskí separatisti tento víkend uviedli, že v Doneckej oblasti zvádzajú s ukrajinskými silami „ťažké boje“, píše AFP.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú