Ústredný portál verejnej správy (ÚPVS) www.slovensko.sk nefunguje tak, ako by mal, je predražený, a pri jeho obstarávaní bol pravdepodobne porušený zákon. Povedal to v stredu volebný líder mimoparlamentnej koalície Progresívne Slovensko (PS)-Spolu Michal Truban. Problém je podľa neho s podpisovaním dodatkov, ktoré zvýšili cenu z pôvodných 19,3 milióna eur na súčasných 53 miliónov eur.

„Všetci vieme, že Slovensko.sk nefunguje tak, ako má,“ uviedol Truban, podľa ktorého je však najväčším problémom cena za správu portálu. Zmluvu na správu portálu podľa Trubana podpísal na základe priameho rokovania v roku 2017 Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) pod vedením súčasného premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Ostatný dodatok v hodnote deviatich miliónov eur nadobudol účinnosť minulý piatok (6. 12).

„Zákon jasne hovorí, že používať opakované dodatkovanie s cieľom vyhýbania sa otvorenému a férovému verejnému obstarávaniu je neprípustné,“ pripomenul Truban.  PS-Spolu plánuje napadnúť spôsob obstarávania portálu a jeho dodatky na Úrade pre verejné obstarávanie. Hoci je krátko pred voľbami a parlament pravdepodobne už zasadať nebude, chce koalícia predstaviť novú legislatívu, ktorá by v budúcnosti takéto verejné obstarávanie znemožnila. Podľa Trubana by sa mala prešetriť výhodnosť zmlúv uzatvorených v súvislosti s portálom. Odhadol, že reálna cena za tento produkt mohla byť polovičná.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú