Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nedostatok čipov spôsobil v januári medziročný pokles globálnej produkcie japonských automobiliek o 4,5 %. Sedem najväčších japonských výrobcov áut, vrátane automobiliek Toyota Motor a Nissan Motor, v januári vyprodukovalo 2,12 milióna vozidiel, uviedla agentúra Reuters na základe vlastných výpočtov vychádzajúcich z údajov automobiliek.

Na porovnanie v decembri produkcia japonských automobiliek vzrástla o 24 %. Globálny automobilový priemysel od konca minulého roka bojuje s nedostatkom čipov. Jedným z dôvodov bolo nečakane rýchle zotavenie odvetvia. Problém ešte prehĺbili sankcie bývalej americkej administratívy proti čínskym výrobcom.

Globálna produkcia áut automobiliek Honda a Subaru v januári klesla o 8,8 % respektíve o 29,2 %. Hlavným dôvodom bol práve nedostatok čipov. Naopak výroba Nissan Motor stúpla o 2,4 %. V januári sa takisto znížila produkcia Suzuki Motor, Mazda Motor a Mitsubishi Motors. Tieto tri automobilky však uviedli, že ich výrobu neovplyvnil nedostatok čipov.

Najväčšia japonská automobilka Toyota Motor, ktorá tento mesiac uviedla, že má dostatočnú zásobu čipov na štyri mesiace, v januári zvýšila produkciu o 1,9 %. Celkový globálny predaj siedmich najväčších japonských automobiliek v januári v medziročnom porovnaní klesol o 0,98 % na 2,06 milióna vozidiel.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú