V tomto texte boli použité materiály SITA.

Online podvodníctvo je v plnom prúde, preto si dávaj veľký pozor na podozrivé správy či telefonáty od neznámych osôb. Prešovská krajská polícia informovala o prípade spred pár dní, ktorý opäť ukázal, aké jednoduché je naletieť zlomyseľným podvodníkom.

Neznámy páchateľ mal prostredníctvom mobilného telefónu kontaktovať muža, od ktorého vylákal fotokópiu občianskeho preukazu a prístupové práva do online splátkovej platobnej metódy.

„Ako zámienku uviedol vyplatenie investície z bitcoinov. K vyplateniu investície samozrejme nedošlo,“ skonštatovala polícia. Páchateľ si nakoniec bez vedomia obete navýšil existujúci úver a peniaze si privlastnil. Konkrétne išlo o 3 750 eur.

V prípade vedie polícia trestné stíhanie pre zločin neoprávnené vyrobenie a používanie platobného prostriedku. Pred online podvodmi sa možno chrániť dodržiavaním niekoľkých základných pravidiel a zásad.

Nikdy neposkytuj osobné údaje neznámym osobám, podrobne si overuj zdroje, buď opatrný pri nečakaných kontaktoch, reaguj rýchlo a škodu okamžite nahlás a zmeň si prístupové údaje.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú