Podpora kúpy elektromobilov či ich zvýhodnenie pri využívaní diaľnic sú zatiaľ v nedohľadne. Ide pritom o opatrenia, ktoré sú súčasťou uznesenia prijatého na mimoriadnom rokovaní vlády k automobilovému priemyslu a mali byť splnené do konca júna tohto roku.

Dotknuté ministerstvá však o svojich pokrokoch buď mlčia, alebo sú ich stanoviska veľmi všeobecné. Premiér Robert Fico po skončení predmetného rokovania kabinetu zdôrazňoval význam automobilového priemyslu a výraznú podporu štátu pri etablovaní elektromobility.

Uznesenie sa netýkalo iba automobiliek pôsobiacich na Slovensku, ale aj výraznejšej podpory kúpy ako i samotného využívania elektromobilov bežnými občanmi.

Ministerstvo financií SR malo napríklad za úlohu do 30. júna tohto roku posúdiť možnosti na prijatie opatrení na zvýhodnenie obstarávania elektromobilov v kategóriach vozidiel M a N vrátane obstarávania automobilov formou leasingu. Napriek opakovaným otázkam zo strany agentúru SITA, sa rezort k tejto téme vôbec nevyjadril.

Minister dopravy mal zase do toho istého termínu navrhnúť opatrenia na dočasné zvýhodnenie elektromobilov pri poplatkoch za užívanie diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa rezortu Petra Poláčiková, spolu s Národnou diaľničnou spoločnosťou analyzujú rozsah a možnosti spôsobu úpravy legislatívy pre dočasné zvýhodnenia elektromobilov v rámci úhrad cestných poplatkov. „Rovnako hľadáme vhodné technické úpravy v informačnom systéme,“ doplnila bez bližších podrobností.

Mimoriadne rokovanie vlády o ďalšom rozvoji automobilového priemyslu sa konalo koncom februára tohto roku. Ako po jeho skončení povedal premiér Robert Fico, Slovensko nemôže a nechce zaspať pri prechode na elektromobilitu.

Zdôraznil, že automobilová výroba sa na celkovom HDP podieľa 10 %, Slovensko je zároveň rekordérom vo výrobe áut na počet obyvateľov. „Za týchto podmienok si nemôžeme dovoliť riskovať, že by Slovensko nebolo pripravené na prechod na elektromobilitu,” vyhlásil.

Samotné uznesenie obsahuje množstvo úloh, okrem iných pomoc automobilkám, možnú podpora nákupu a leasingu elektromobilov, ich prípadné zvýhodnenie pri poplatkoch za užívanie diaľnic, ale aj pri odpisoch, či podporu rozvoja distribučnej siete elektrickej energie a rozbehnutie projektu na podporu vzdelávania a prípravy trhu práce v súlade s požiadavkami firiem v odvetví automobilového priemyslu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú