Aktualizované (01. augusta o 18:45): Po tom, čo Orange zaslal konkurentom predžalobnú výzvu, aby ukončili šírenie českých televíznych kanálov na Slovensku, teraz operátor vysvetľuje svoje konanie.

Orange tvrdí, že v skutočnosti bojuje za legálne šírenie českých kanálov na Slovensku a požaduje vyradenie kanálov, na ktorých šírenie nemajú vysielatelia licenciu. Celkovo ide o 10 českých kanálov, menovite o Prima Cool, Prima Max, Prima Zoom, Prima Love, Prima Star, Prima Show, Prima Krimi, ale aj ČT Sport, ČT :D a ČT.

Orange tvrdí, že tieto kanály ako jediný operátor na Slovensku vypol, čo však nie je celkom pravda, keďže operátor české kanály vo vybranom vysielaní stále ponúka. Orange je napriek tomu odhodlaný využiť všetky zákonné prostriedky na vyradenie českých staníc u konkurentov.

„Považujeme za nesmierne dôležité, aby  boli zachované naše kultúrne a spoločenské väzby s Českom, medzi ktoré patrí aj šírenie českých televíznych kanálov na Slovensku. Tak, ako nám záleží na tom, aby sme predmetné české kanály mohli šíriť, rovnako nám záleží aj na tom, aby sme pri tom neporušovali zákon.

Od začiatku tohto roka sa snažíme nájsť legálnu možnosť na ďalšie šírenie vybraných českých TV kanálov, zachovanie ich distribúcie, avšak legálnou cestou. Licenciu na predmetné české kanály sa snažíme získať, ale zatiaľ ju podľa vyjadrenia vlastníka vysielacích práv nezískal nikto na Slovensku. A zákon by mal platiť pre všetkých rovnako,“ hovorí Martin Mosný, riaditeľ úseku Stratégie, Právneho & Wholesale spoločnosti Orange Slovensko.

Pôvodný článok: Vysielanie českých staníc na Slovensku narazilo na ďalší vážny problém a je možné, že čoskoro mu už nadobro odvozní. Orange podľa portálu Živé.sk zaslal ďalším operátorom a televíznym vysielateľom výzvu, aby skončili s poskytovaním českých TV staníc vo svojich balíčkoch. Ak tak nespravia, vyhráža sa im žalobou.

Vypol ich ako prvý, teraz to chce od ostatných

Orange podľa Živé zaslal operátorom výzvu o stiahnutie celkovo 10 českých televíznych staníc zo svojho vysielania. Ide o stanice televíznych skupín Prima a Českej televízie, nepatria medzi ne kanály ČT1 a ČT2.

Orange paušál
TASR

Orange je prvým a jediným operátorom, ktorý z časti svojho vysielania vo februári tohto roka stiahol české televízne stanice. K vypnutiu prispel lobing slovenských TV staníc Markíza a JOJ, ktoré televíznych operátorov už v januári vyzývali na blokovanie obsahu (filmov a seriálov), na ktoré majú pre slovenský trh zakúpené práva.

To, že Orange české televízie v časti svojho vysielania vypol ako jediný, sa operátorovi nepáči. Aktuálne tvrdí, že ostatní vysielajú české stanice bez potrebných vysielacích práv a konkurenti tak získavajú neoprávnenú výhodu.

Operátor má tiež v zaslanej výzve tvrdiť, že konkurenti vďaka šíreniu českých kanálov zhoršujú podmienky na našom televíznom trhu. Aj preto teraz od ostatných požaduje pozastavenie vysielania 10 českých televíznych kanálov. Ako sa operátori k výzve jedného z najväčších hráčov na našom trhu postavia, zatiaľ nie je jasné.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú