Slováci s televíziou od Orange oddnes prišli o celý rad českých TV staníc, informuje Živé.sk. Operátor vypína šírenie Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima Love, Prima Star, ČT Šport, ČT Art/:D a CNN Prima News.

Navyše, je pomerne pravdepodobné, že české TV stanicie skončia aj v ponuke ďalších televíznych operátorov. Orange je tak prvý, ale zrejme nie posledný, kto sa k tomuto poriadne kontroverznému kroku odhodlal.

Za všetkým hľadaj slovenskú Markízu a JOJ

K vypnutiu prispel lobing slovenských TV staníc Markíza a Joj, ktoré televíznych operátorov už v januári vyzývali na blokovanie obsahu (filmov a seriálov), na ktoré majú pre slovenský trh zakúpené práva.

Podobnú situáciu dobre poznajú napríklad športoví fanúšikovia, ktorí môžu online streamy obľúbených zápasov či pretekov sledovať len z niektorých krajín – z tých, kde majú práva klasické televízie, je sledovanie typicky geoblokované.

Pri lineárnom TV vysielaní teraz naše televízne stanice požadujú od káblových a satelitných operátorov, aby pri českých TV staniciach postupovali obdobne. Tí by tak v praxi dostali zoznam sporných relácií, počas ktorých by namiesto vysielania museli zobrazovať čiernu obrazovku. Išlo by však pokojne aj o niekoľko hodín obsahu denne, čo zrejme nie je v kapacitách operátorov. Orange sa teda rozhodol televíziám vyhovieť po svojom a úplne zrušiť šírenie celých českých TV staníc.

Televízny trh už takúto vojnu raz zažil, pred rokmi z ponuky operátorov zmizol hlavný kanál TV Prima a televízie Nova. Teraz miznú aj sesterské kanály jednotlivých staníc, spolu s kanálmi ČT.

Za všetkým hľadaj sledovanosť

Treba pripomenúť, že z právneho hladiska majú naše televízie na podobný krok právo. Je však viac než jasné, že sa pre tento krok rozhodli z dôvodu, že im české TV stanice „kradnú“ sledovanosť a príjmy z reklamy.

Ani Markíze, ani TV JOJ totiž nevadia napríklad maďarské alebo nemecké TV stanice, ktoré tak isto vysielajú filmy a seriály, na ktorý má práva zakúpené naša dvojica.

Kábloví, satelitní a IPTV operátori sú v tejto situácii prakticky bezmocní – hoci nedávno zdražovali svoje služby, z veľkej časti tak museli urobiť preto, že si od nich slovenské TV stanice pýtajú čoraz väčšie poplatky za šírenie ich vysielania. Ak ich teraz donútia vypnúť českú konkurenciu, divák bude znova naštvaný. Hnev však treba smerovať práve na TV stanice, nie operátorov, ktorým by v prípade odmietnutia hrozili súdne spory.

Celá situácia tak ukazuje, že koncept lineárneho TV vysielania v niektorých ohľadoch nekráča s dobou internetu a moderných technológií. V prípade športových prenosov je už často situácia jasnejšia a Slováci si môžu bez problémov zaplatiť NHL.TV, F1TV alebo UFC Fight Pass, online oficiálne vysiela aj Eurosport.

Teraz diváci začnú prichádzať aj o bežné filmy a seriály, čo vyvoláva otázky, prečo radšej neodísť k Netflixu, HBO Max, Disney+ a ďalším streamovacím službám. Klasické televízie sa tak možno čoskoro poriadne prepočítajú a zostanú im len starší diváci, ktorí predplatenie streamovacích služieb nezvládajú.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú