Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čínska spoločnosť Huawei Technologies je v počiatočnom štádiu rokovaní o predaji svojich prémiových značiek smartfónov P a Mate. Uviedli to dva zdroje oboznámené so záležitosťou. Tento krok by mohol viesť Huawei k prípadnému ukončeniu podnikania v oblasti špičkových smartfónov.

Aktualizácia 27.1.2020:

K údajnému predaju značiek smartfónov Huawei P a Mate získala redakcia FonTech.sk aj vyjadrenie slovenského zastúpenia spoločnosti, ktoré všetky informácie ohľadom rokovaní vyvrátilo a tvrdí, že Huawei sa aj naďalej vo vývoji týchto smartfónov angažuje.

„V mene spoločnosti Huawei by sme radi vyvrátili tvrdenia ohľadom predaja našich vlajkových sérií, ktoré nemajú žiadne opodstatnenie. Stále sa plne angažujeme vo vývoji a predaji smartfónov a budeme aj naďalej dodávať špičkové produkty zákazníkom po celom svete,“ znie vyjadrenie spoločnosti Huawei pre FonTech.sk. 

Pôvodný článok:

Podľa zdrojov rozhovory medzi najväčším výrobcom telekomunikačných zariadení na svete a konzorciom na čele s investičnými spoločnosťami zo Šanghaja, ktoré podporuje tamojšia vláda, trvajú už mesiace. Huawei začal interne skúmať možnosť predaja svojich prémiových značiek už vlani v septembri.

Ani jeden zo zdrojov, ktoré nechceli byť menované, pretože rokovania sú dôverné, však nepozná cenu za značky P a Mate. Dodávky telefónov Mate a P mali v období medzi 3. kvartálom 2019 a 3. štvrťrokom 2020 hodnotu 39,7 miliardy USD (32,65 miliardy eur), odhadla konzultačná spoločnosť IDC. Huawei však ešte neprijal konečné rozhodnutie o predaji.

A rozhovory sa podľa oboch zdrojov nemusia skončiť úspešne, pretože sa čínsky koncern stále snaží vyrábať vlastné špičkové čipy Kiri pre svoje smartfóny. Čínskeho giganta totiž zaradili USA na tzv. čiernu listinu firiem, s ktorým nesmú americké spoločnosti obchodovať a dodávať im komponenty vrátane čipov a softvéru. „Spoločnosť Huawei sa dozvedela, že kolujú nepodložené správy o možnom predaji našich vlajkových značiek smartfónov,“ uviedol hovorca spoločnosti.

„Tieto povesti nemajú žiadne opodstatnenie. Huawei takýto plán nemá,“ dodal. Šanghajská vláda uviedla, že nemá o tom žiadne informácie a odmietla to ďalej komentovať. Fámy o potenciálnom predaji prémiových značiek inteligentných telefónov naznačujú, že spoločnosť má len malú nádej na zmiernenie sankcií USA po nástupe novej vlády prezidenta Joea Bidena. Tie zaviedla ešte v máji 2019 administratíva bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Ďalšie dôležité články:

Šanghajské vládou podporované investičné spoločnosti môžu vytvoriť konzorcium s predajcami telefónov Huawei a prevziať značky P a Mate podobne, ako to bolo v prípade dohody o predaji inej, cenovo dostupnej značky telefónov Honor vlani v novembri. Spoločnosť si pravdepodobne ponechá riadiaci tím P & Mate pre nový subjekt, ak dohoda prejde, dodali oba zdroje.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú