Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Populárny a často využívaný nástroj NetMarketShare končí, informovala o tom spoločnosť na svojich webových stránkach. Dôvodom ukončenia poskytovania štatistík o operačných systémoch a webových prehliadačoch sú zmeny vo fungovaní prehliadača Chrome.

NetMarketShare poskytoval užitočné štatistiky celých 14 rokov a využívali ich rôzne veľké spoločnosti. Objavili sa tiež v tisíckach publikácií, no firma Net Applications, ktorá stojí za službou NetMarketShare, je nútená poskytovanie štatistík zastaviť.

Ako uvádza portál BleepingComputer, poskytovanie štatistík rozbíja zmena vo fungovaní prehliadača Chrome. Webový prehliadač od Google prechádza na nový systém poskytovania informácií v hlavičke HTTP.

NetMarketShare

Google doposiaľ využíval technológiu User-Agent, z ktorej vedeli nástroje NetMarketShare vyčítať pomerne detailné informácie o prehliadači a operačnom systéme. Po novom však Chrome prechádza na technológiu User Agent Client Hints, ktorá serverom poskytuje len základné informácie o prehliadači, pričom tie detailnejšie serveru odošle len na vyžiadanie.

Z toho dôvodu by boli zozbierané dáta nekompletné a štatistiky nepresné. Posledný mesiac, za ktorý NetMarketShare poskytuje svoje štatistiky, je október 2020.

Zdroj: NetMarketShare, BleepingComputer

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú