V článku boli použité materiály TASR

Aktualizované 9.5.2024:

Ani jeden bombový útok sa nanešťastie do dnešného dňa nepotvrdil a podľa všetkého išlo o falošné hlásenia. Potvrdzuje to aj kuriózna situácia z priemyselnej školy v Banskej Bystrici, kde našli výhražný e-mail údajne až dnes. Hrozby bombových útokov boli pritom nahlásené v utorok. Školu dodatočne evakuovali.

Výhražný e-mail dostali ďalšie aj dve stredné školy v Banskej Bystrici muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily, ktoré školy v tento deň dostali, s podobným obsahom ako prišli v utorok (7. 5.) do škôl po celom Slovensku. Išlo o Gymnázium Andreja Sládkoviča a Strednú priemyselnú školu Jozefa Murgaša.

„Môžeme potvrdiť, že na dvoch stredných školách v Banskej Bystrici bolo dnes prerušené vyučovanie a budovy prehľadané políciou. Žiadna hrozba nebola nájdená,“ konštatovala pre TASR hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

V prípade utorkových bombových hrozieb na školách šlo s najväčšou pravdepodobnosťou o kybernetický útok. Polícia k stredajšiemu (8. 5.) dňu evidovala vyše 1500 podaní na základné, materské a stredné školy. Po dôkladných prehliadkach sa hrozby nepotvrdili. Po páchateľovi polícia pátra.

Pôvodný článok:

Polícia zatiaľ v utorok eviduje celkovo 995 hrozieb bombových útokov na školy. Okrem toho zaznamenala aj 110 bombových hrozieb na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky. Informovala o tom na sociálnej sieti.

„Rozsah bombových hrozieb je extrémny. Polícia pracuje na plné obrátky, preveruje bezpečnosť na školách a pracuje na identifikácii páchateľa,“ skonštatovali policajti.

Priblížili, že ide o 84 škôl v Bratislavskom kraji, 111 škôl v Trenčianskom kraji a 207 škôl v Nitrianskom kraji. V Trnavskom kraji eviduje hrozbu bobového útoku na 105 školách, v Prešovskom kraji na 125. V Košickom kraji to je 107 škôl, v Banskobystrickom 62 a 194 hrozieb je v Žilinskom kraji.

„Túto koordinovanú operáciu vyšetruje Národná kriminálne agentúra, ktorá začala trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo na doživotie,“ uviedla polícia.

Dodala, že na objasnení skutku a vypátraní pôvodcu e-mailov intenzívne pracuje. Spolupracuje aj s ďalšími bezpečnostnými službami a zahraničnými partnermi.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú