Aktualizované 14. júna: Súd v USA v utorok 13. júna predbežne zablokoval prevzatie herného vydavateľstva Activision Blizzard koncernom Microsoft. Vyhovel tým žiadosti Federálnej obchodnej komisie (FTC), ktorá ho vyzvala, aby dočasne zastavil transakciu v objeme takmer 69 miliárd dolárov (63,93 miliardy eur), kým o nej nerozhodne.

FTC vyjadrila obavy, že v prípade dokončenia transakcie by Microsoft získal neprimerane silnú pozíciu na trhu s hernými konzolami. Pojednávanie vo veci súd stanovil na 22. a 23. júna.

Microsoft oznámil akvizíciu spoločnosti Activision Blizzard v januári 2022. Malo ísť o najväčší obchod v histórii herného priemyslu a zároveň historicky najväčšiu akvizíciu pre Microsoft.

Plánované prevzatie vyvolalo obavy aj mimo Spojených štátov. Britský protimonopolný úrad v apríli dohodu vetoval, proti čomu podali obe spoločnosti odvolanie. Európska komisia (EK), naopak, transakciu minulý mesiac podmienečne schválila.

Pôvodná správa: Americká Federálna obchodná komisia (FTC) chce zastaviť plánované prevzatie herného vydavateľstva Activision Blizzard koncernom Microsoft. V pondelok 12. júna večer podala na federálny súd žiadosť o vydanie predbežného opatrenia s cieľom zablokovať transakcie v objeme takmer 70 miliárd dolárov (65,03 miliardy eur). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Pre obavy z ohrozenia hospodárskej súťaže FTC už vlani v decembri podnikla právne kroky proti plánovanej akvizícii. Microsoft oznámil akvizíciu spoločnosti Activision Blizzard za 68,7 miliardy USD (68,73 miliardy eur) v januári 2022. Malo ísť o najväčší obchod v histórii herného priemyslu a zároveň historicky najväčšiu akvizíciu pre Microsoft.

FTC vyjadril obavy, že v prípade jej dokončenia by Microsoft získal príliš silnú pozíciu na trhu s hernými konzolami. Plánované prevzatie vyvolalo obavy aj mimo Spojených štátov.

Britský protimonopolný úrad v apríli dohodu vetoval, zatiaľ čo Európska komisia (EK) transakciu podmienečne schválila.

Odkúpenie hernej spoločnosti Activision Blizzard v hernom svete vyvolalo zmiešané reakcie. Úskaliam najväčšej dohody v hernom priemysle sa detailne venujeme aj v samostatnej téme.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú