Po viac ako 20 rokoch sa ľudstvo zblízka pozrelo na jeden z najväčších mesiacov Jupitera, informuje ScienceAlert. Ľadová Europa opäť ukázala svoju tvár a tentoraz vďaka sonde Juno, ktorá putuje Slnečnou sústavou už od roku 2011 a očakáva sa, že vydrží ešte aspoň do 2025.

Sonda Juno sa pozrela na Europu nielen cez množstvo meracích zariadení na palube, ale aj pomocou kamery, vďaka ktorej vyhotovila fotografie s vysokým rozlíšením. Prenos je pomerne pomalý a tímy očakávajú oveľa viac fotografií, pričom sa oveľa viac tešia na získané dáta.

NASA/JPL-Caltech

Na základe nich je totiž možné vykonať oveľa podrobnejšie analýzy a bližšie tak preskúmať tento mesiac, na ktorom sa podľa astronómov nachádza slaný oceán hlboký 60 až 160 km. Povrch ale pokrýva ľadová vrstva s hrúbkou 16 – 24 km.

Na Europu sa naposledy pozrela sonda Galileo ešte v roku 2000 a odvtedy sme ju sledovali len z diaľky, píše JPL/NASA. Sonda Juno preletela 352 km nad jej povrchom, čo je ešte o desiatky kilometrov nižšie, ako Medzinárodná vesmírna stanica nad Zemou.

„Vedecký tím bude porovnávať celý svet snímok vyhotovených sondou Juno so snímkami z predošlých misií, zisťujúc ako sa povrch zmenil za posledné dve desaťročia,“ vysvetľuje Candy Hansen, členka tímu zodpovedného za dáta zbierané touto sondou.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú