Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Najväčšia sociálna sieť sveta, po novom vedená spoločnosťou Meta, schválila overenie účtu egyptskému podvodníkovi, ktorý sa vydával za Elona Muska a ľuďom na Facebooku „rozdával“ kryptomeny podvodnou schémou. S menom a fotografiou najbohatšieho človeka sveta vystupoval podvodník na Facebooku od polovice októbra, informuje Engadget.

Podvodná stránka si v čase, kedy ešte pôsobila na Facebooku, získala podľa The Verge vyše 153-tisíc sledovateľov. A hoci sa nevydávala priamo za Elona Muska, nakoľko v informáciách mala uvedené, že sa jedná o fanúšikovskú stránku, mnohí mohli nadobudnúť mylný dojem, že ide o skutočného Muska obzvlášť potom, čo Facebook overil účet ako pravý.

Samotná stránka neobsahovala veľa príspevkov, no v posledných dňoch, krátko pred jej zrušením, pridával správca stránky podvodné ponuky, v ktorých v mene Elona Muska ľuďom ponúkal zdvojnásobenie ich vkladu na bitcoinovej peňaženke. Stačilo len, aby mu poslali 1000 dolárov v bitcoinoch a on im mal vrátiť dvojnásobok. Pravdaže sa jednalo o absurdný podvod, ktorým mohol mnohých naivných fanúšikov skutočného Muska pripraviť o bitcoiny.

Snímka obrazovky/Engadget

Podľa informácii v sekcii Transparentnosť stránky bol vlastníkom muž z Egypta, ktorý túto stránku niekoľkokrát od jej založenia v roku 2019 premenoval. K zmene názvu na Elon Musk došlo 17. októbra a krátko na to označil Facebook stránku za pravú a pridal jej aj známe modré logo.

Sociálna sieť tak spravila aj napriek tomu, že v bežnej žiadosti o overenie musí žiadateľ potvrdiť svoju skutočnú identitu. Zdá sa však, že podvodníci našli spôsob, ako systém obísť. V čase písania je už falošná stránka s menom Elona Muska zrušená, no podvody napriek tomu neutíchajú.

Mnohí podvodníci sa totiž zvyknú vydávať za známe osobnosti aj na iných platformách, kde pod Muskovym menom pôsobia napríklad aj na Twitteri a na ľudí skúšajú podobné podvodné schémy.

Zdroj: Engadget, The Verge

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú