Verejná knižnica Jána Bocatia (VKJB) v Košiciach vydala mimoriadny sviatočný literárny e-magazín. Na tému „pokoj“ napísalo svoje diela 16 známych slovenských autorov a osobností kultúrno-spoločenského života. TASR o tom informovala šéfredaktorka e-magazínu Knihy na dosah Alena Zavocka.

Téma pokoja tak v našom magazíne rezonuje v spektre rôznych literárnych žánrov. Ponúkame diela, ktoré pohladia, ale aj také, ktoré provokujú k zamysleniu,“ uviedla riaditeľka VKJB Soňa Jakešová.

O biblickom význame slova pokoj sa literárny vedec Martin Makara rozprával s katolíckym kňazom Rastislavom Dvorovým. Rozhovor podľa knižnice nevšedným spôsobom poukazuje na niektoré aspekty kresťanského náboženstva. Pohľad na súčasnú spoločenskú situáciu a javy, ktoré zasahujú do pocitu spokojnosti, prinášajú vo svojich komentároch a glosách Magda Vášáryová, Slavomír Olšovský a Marta Hlušíková.

Autormi ďalších príspevkov sú Peter Karpinský, Jana Bodnárová, Katarína Džunková, Valerij Kupka, Marián Milčák, Janka Silana, Edita Príhodová, Ľubomír Jaško, Iveta Merglová, Lýdia Grešáková, Viktória Mravčáková a Kristína Roman.

Projekt je jednou z aktivít, ktorými knižnica napĺňa svoj zámer podporovať domácu literárnu tvorbu, vytvárať priestor na prezentáciu autorov a príťažlivým spôsobom neformálne vzdelávať čitateľov,“ dodáva knižnica.

E-magazín Knihy na dosah má sedemročnú históriu. S viac ako 40 000 čitateľmi ročne sa zaradil medzi najčítanejšie magazíny o literatúre na Slovensku. Každý mesiac prináša nové príspevky o aktuálnom dianí vo svete literatúry, beletriu, poéziu, komiks, rozhovory, odborné články či recenzie kníh. V súčasnosti si záujemcovia môžu prečítať takmer 800 diel od 200 autoriek a autorov.

Magazín možno čítať online na www.knihynadosah.sk alebo prostredníctvom webovej stránky VKJB.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú