Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Indická vesmírna agentúra (ISRO) na mesačnom povrchu našla pristávací modul Vikram, s ktorým počas približovania sa k Mesiacu stratila kontakt. Podľa predsedu agentúry K. Sivana sa s ním snažia nadviazať kontakt. Tlačová agentúra Press Trust of India cituje Sivana, podľa ktorého našli modul s pomocou kamier orbiteru misie Čandraján-2.

ISRO v sobotu oznámila, že s modulom počas pristávania stratila kontakt. Vikram podľa nich klesal normálne, až do vzdialenosti asi dva kilometre od mesačného povrchu. Misia Čandraján-2, čo v sanskrite znamená „mesačná kozmická loď“, odštartovala 22. júla. Jej hodnota je 141 miliónov dolárov (v prepočte zhruba 128 miliónov eur).

Pristávací modul sa v pondelok odpojil od orbitera a v sobotu mal pristáť na južnom póle Mesiaca. Po úspešnom pristátí mal vypustiť rover, ktorý sa mal počas 14 pozemských dní pohybovať po mesačnom povrchu. Cieľom misie bolo analyzovať minerály, mapovať povrch Mesiaca a hľadať vodu.

Prvá indická lunárna misia Čandraján-1 sa v roku 2008 dostala na obežnú dráhu a pomohla potvrdiť prítomnosť vody. Ak by bola misia Čandraján-2 úspešná, India by sa po Spojených štátoch, Rusku a Číne stala iba štvrtou krajinou, ktorej sa podarilo pristáť na Mesiaci.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú