Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Astronómovia zverejnili detailnú mapu zobrazujúcu až 25 000 supermasívnych čiernych dier nachádzajúcich sa v centrách rozličných galaxií. O téme informoval portál Phys.

Mapa, ktorá by mala byť čoskoro publikovaná v prestížnom žurnále Astronomy & Astrophysic (zatiaľ je dostupná na predtlačovom serveri arXiv) je považovaná za doposiaľ najpresnejšiu a najdetailnejšiu mapu oblohy v oblasti tzv. nízkych rádiových frekvencií.

LOFAR/LOL Survey

Ako píše web TechExplorist, na vytvorenie mapy bola použitá sieť rádioteleskopov LOFAR (Low Frequency Array) skladajúca sa až z 52 pozorovacích staníc s 20 000 anténami. Samotná mapa pokrýva celé 4 % severnej časti oblohy a jej vytvorenie si vyžiadalo až 256 hodín pozorovania.

Pri vytváraní zohrala svoju úlohu aj superpočítače s úplne novými algoritmami, ktoré každé 4 sekundy korigovali účinky ionosféry. Tá totiž nepriaznivým spôsobom ovplyvňuje pozorovania na dlhších rádiových vlnových dĺžkach. Ionosféra je vrstva voľných elektrónov, ktoré v tomto prípade fungujú ako zakalená šošovka pohybujúca sa skrz na skrz celým teleskopom. Autori štúdie to prirovnávajú pohľadu na svet spod hladiny vody.

Hoci na prvý pohľad mapa pôsobí ako mapa plná hviezd, v skutočnosti každý jeden svetelný bod predstavuje jednu supermasívnu čiernu dieru nachádzajúcu sa v centre svojej vlastnej galaxie.

V centre tej našej sa nachádza už notoricky známa Sgr A* s polomerom 6,8 miliárd kilometrov a hmotnosťou presahujúcou 3,7 miliónov hmotností Slnka. Okrem pohľadu na supermasívne čierne diery predstavuje mapa pohľad na rozsiahlu štukatúru vesmíru.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú