Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čínsky výrobca telekomunikačných zariadení Huawei sa odvolal proti rozhodnutiu švédskeho regulačného úradu vylúčiť ho z pozície dodávateľa zariadení pre sieť novej generácie 5G. Oznámil to v piatok švédsky poštový a telekomunikačný úrad PTS.

PTS dodal, že teraz pošle odvolanie Huawei správnemu súdu v Štokholme, ktorý bude tento prípad riešiť. Spoločnosť Huawei zatiaľ neodpovedala na žiadosti médií o komentár. Švédsko sa minulý mesiac stalo ďalšou krajinou, ktorá zakázala zariadenia od čínskych spoločností Huawei a ZTE vo svojej sieti 5G.

Pripojilo sa k štátom, ktoré z bezpečnostných dôvodov obmedzili úlohu čínskych dodávateľov pri budovaní novej siete 5G. Čínske spoločnosti a občania musia totiž zo zákona pomáhať svojmu štátu pri zhromažďovaní spravodajských informácií.

PTS v októbri uviedol tiež, že firmy, ktoré sa zúčastnia v novembri na aukcii príslušných pásiem, musia do 1. januára 2025 odstrániť zariadenia Huawei a ZTE aj z už existujúcich centrálnych funkcií. Regulátor definoval centrálne funkcie ako zariadenia používané na budovanie rádiovej prístupovej siete, prenosovej siete, základnej siete a servisu a údržby siete.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú