Portál Konšpirátori.sk si dáva za ciel upozorňovať na weby, ktoré zámerne šíria hoaxy, konšpirácie a dezinformácie. Takéto weby majú často priame prepojenie napríklad na Rusko či Čínu, vďaka čomu sú prakticky priamym prostriedkom tzv. hybridnej vojny a snahy podkopávať dôveru demokratické zriadenie na Slovensku a v EÚ.

Web zostavuje celý zoznam pochybných médií, takže reklamné agentúry a firmy sa môžu vyhnúť tomu, aby na týchto portáloch inzerovali, no a bežný čitateľ samozrejme rýchlo odfiltruje, kde treba informácie brať s rezervou, alebo ich radšej rovno ignorovať.

Dôležité je pritom podotknúť, že weby autori za konšpiračné neoznačujú len tak podľa vlastného subjektívneho názoru, ale pri každom uvádzajú konkrétne prípady na sfalšované články a hoaxy.

Hlavné správy sú naspäť v zozname

V tomto zozname boli ešte v roku 2020 aj portál hlavnespravy.sk, no jeho prevádzkovatelia takéto zaradenie napadli na súde. Súd tým nepovedal, že Hlavné správy nie sú konšpiračný web, len vydal opatrenie, ktoré to portálu zakazovalo tvrdiť, kým nepadne konečný verdikt sudcov. Konšpirátori.sk tak museli Hlavné správy dočasne vyradiť.

Ako ale tvorcovia oznámili na svojom blogu na portáli Denníka N, Najvyšší súd SR definitívne odmietol dovolanie vydavateľa dezinformačného webu Hlavný denník v spore voči prevádzkovateľom projektu Konšpirátori.sk. Hlavný denník je od dnešného dňa späť na zozname problematických stránok.

Hlavný denník pred pár mesiacmi zablokoval aj Národný bezpečnostný úrad, keďže sa obával šírenia prokremeľskej propagandy po začatí vojny na Ukrajine.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú