Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyzval verejnosť na zastavenie nenávisti. Apeluje na politikov i všetkých, ktorí sa verejne vyjadrujú, aj na sociálnych sieťach, aby vážili slová. Zdôraznil, že v stredu (12.10) vyhasli v Bratislave dva nevinné životy len preto, lebo boli súčasťou LGBTI+ komunity.

Označil to za neakceptovateľné, hovorí o prekročení istej čiary. Poukázal na Ústavu SR a garanciu základných slobôd a práv všetkých bez rozdielu a kontaktoval aj šéfa Slovenskej informačnej služby s jasnými požiadavkami.

„V stredu bola v tomto prekročená istá čiara. Toto na Slovensko nepatrí, musíme sa z kratšej cesty vrátiť späť. Musíme to zastaviť v zárodku. A ten zárodok je každé naše slovo,“ zdôraznil premiér.

„Je neakceptovateľné, aby niekomu niekto zobral život len preto, že je súčasťou LGBTI+ komunity. Hrubo odsudzujem takýto skutok, pretože Slovensko je demokratická krajina,“ dodal.

Kontaktoval šéfa SIS

Hneď ráno podľa vlastných slov kontaktoval aj šéfa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča. Chce sa s ním stretnúť a hovoriť aj o tom, či tajná služba monitorovala prejavy útočníka na sociálnej sieti a ako postupovala. Na otázku, aké kroky v tejto súvislosti plánuje premiér urobiť, reagoval, že do budúcna bude vážiť každé jedno svoje slovo.

TASR/Martin Baumann

Podčiarkol, že v demokratickej krajine majú právo žiť aj homosexuáli, a to v slobode, mieri a akceptácii. Citoval ústavu, ktorá hovorí o demokracii, rešpekte práv každého človeka a garancii základných práv a slobody pre všetkých bez ohľadu na rasu, národnosť, etnickú skupinu a iné postavenie. Zdôraznil, že žijeme v 21. storočí a všetci by sme sa mali zamyslieť nad týmito udalosťami.

Dvojitú vraždu komentoval Juraj K. na sociálnej sieti slovami, „ale nič, taká srandička na Zámockej“, keď sa ho diskutujúci pod jeho profilom pýtali, čo sa stalo. Vyzvali ho tiež, že pokiaľ je vrahom, nech sa odfotí s topánkou na hlave. Po chvíli zverejnil svoju fotografiu s topánkou na hlave, píše Startitup.

Brutalita, ktorá nemá obdoby

Premiér odmieta extrémizmus a jeho prejavy, odsúdil hnev a nenávisť v spoločnosti. Vyzýva všetkých, aby zvážili akékoľvek prejavy tohto druhu. V reakcii na informácie, že páchateľ sa mal vyhrážať aj útokom naňho, premiér uviedol, že sa o svoj život neobáva. Potvrdil, že strelec sa fotil aj pred jeho domom v Bratislave.

K streľbe v centre Bratislavy došlo v stredu po 19:00 h. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena, ktorú previezli do jednej z bratislavských nemocníc. Páchateľ z miesta činu ušiel, polícia ho napokon našla mŕtveho.

Pavol Zachar/TASR

Počas noci sa strelec Juraj K. dokonca aj fotil, pričom mal pred svojím útokom zverejniť na sociálnej sieti Twitter manifest. Podľa informácií Startitup vrah dal svojim obetiam takzvanú „ranu istoty“ do hlavy. To znamená, že po tom, čo na obete strieľal a tie skončili na zemi, ich vrah ešte raz strelil do hlavy, aby si bol istý, že sú mŕtvi.

Startitup dodáva, že sa vrah v manifeste priznal k tomu, ako bol šikanovaný a že sa zradikalizoval na stránke, kde spoločne komunikujú najmä americkí neonacisti a prívrženci hnutia QAnon. QAnon je americké konšpiračno-politické hnutie, podľa ktorého svet ovláda takzvaný „deep state”, teda celosvetová sieť satanistických elít, pedofilov a tajných služieb.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú