Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Viac než 600 mladých Švédov vrátane klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej v piatok podalo žalobu na švédsky štát, ktorý obviňujú z nečinnosti v oblasti klímy. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

„Takýto rozsiahly prípad vo švédskom právnom systéme ešte nebol,“ uviedla Ida Edlingová, členka organizácie Aurora, ktorá žalobu pripravovala dva roky. Aktivisti ju podali okresnému súdu v Štokholme symbolicky počas svojho protestu v hlavnom meste.

Žaloba prichádza v čase, keď nová švédska pravicová vláda čelí kritike za nevýrazné ciele v oblasti klimatických zmien.

„Ak vyhráme, bude vynesený rozsudok, podľa ktorého je švédsky štát povinný prispieť svojím dielom ku globálnym opatreniam, aby svet dosiahol cieľ 1,5 stupňa,“ tvrdí Edlingová.

V uplynulých rokoch sa čoraz viac organizácií a občanov obracia na súdy s kritikou nečinnosti vlády v klimatickej oblasti.

Holandský najvyšší súd v decembri 2019 nariadil vláde, aby do roku 2020 znížila emisie skleníkových plynov aspoň o 25 percent. Išlo o prelomový prípad, ktorý iniciovala environmentálna skupina. V podobnom prípade vo Francúzsku sa na súd obrátili viac než dva milióny občanov.

Švédski meteorológovia vo svojej správe zo začiatku tohto týždňa uviedli, že priemerná teplota vo Švédsku sa od konca 19. storočia zvýšila takmer o dva stupne Celzia, čo je dvakrát rýchlejšie tempo ako celosvetový priemer.

Jedným z hlavných cieľov parížskej klimatickej dohody z roku 2015 je obmedziť globálne otepľovanie výrazne pod dva stupne Celzia, a ak je to možné maximálne na 1,5 stupňa Celzia voči hodnotám z predindustriálnej éry.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú