Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Google pokrýva svojimi satelitnými zábermi prakticky celú planétu. Vrátane prísne strážených vojenských objektov. Tie však na záberoch rozostruje podobne, ako tváre, evidenčné čísla vozidiel a iné prvky vo svojich 3D mapách Street View, prípadne ich zobrazuje len v nižšom rozlíšení z väčšej diaľky.

Ako však informuje Moscow Times, niektoré strategické objekty už od dnes (od pondelka) rozostrené nie sú. Ukrajinci, ale aj obyvatelia kdekoľvek inde, teraz môžu „zazoomovať“ na dôležité objekty s oveľa vyšším rozlíšením.

Dá sa tak povedať, že na Google Mapy „pribudli“ námorné zariadenia, odpaľovacie posty balistických rakiet aj vojenské základne.

„Teraz môže každý vidieť (ruskú vojenskú infraštruktúru, poz. red.) s rozlíšením okolo pol metra na jeden pixel,“ uviedol účet neoficiálny účet ozbrojených síl na Twitteri.

Zábery podľa Moscow Times ukazujú jedinú bojaschopnú lietadlovú loď Ruska Admiral Kuznetsov, nukleárne zbrane v okolí Murmansku, ponorky na Kamčatke a základne v Kursku.

Tie posledné menované sú len 150 kilometrov od rusko-ukrajinských hraníc.

A keď si spomenieš, ako Ukrajinci pred pár dňami potopili ruskú krížnik s príznačným názvom Moskva, je jasné, že z pohľadu internetového giganta ide o bezprecedentný krok. Moscow Times pripomínajú, že Google už ruským účtom znemožnil zarábať na reklamách zverejňovaných na YouTube a naopak, Kremeľ pridal najpopulárnejšiu videostránku na zoznam blokovaných západných médií, aby medzi Rusov mohol ďalej šíriť svoju propagandu o niečo jednoduchšie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú