Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Francúzske úrady odhalili najmenej 182 000 falošných covidpasov od leta, keď bol tento doklad potvrdzujúci bezinfekčnosť osoby zavedený. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Covidpas je vo Francúzsku zavedený od júna. Dokazuje sa ním úplná zaočkovanosť proti koronavírusu, negatívny výsledok testu alebo prekonanie choroby COVID-19 pri vstupe do reštaurácií, kaviarní či návšteve kultúrnych miest, ako sú kiná alebo múzeá.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin na Twitteri pripomenul obyvateľom, že za používanie, zhotovenie alebo predaj falošných covidpasov hrozí trest odňatia slobody až na päť rokov a pokuta do výšky 75 000 eur.

Vo Francúzsku v posledných týždňoch pribúda počet prípadov nákazy koronavírusom. Najnovšie údaje uvádzajú v priemere 530 infikovaných na 100 000 obyvateľov. Krajina navyše plánuje od budúceho roka aktualizovať covidpasy a potvrdenie o negatívnom výsledku testu už nebude stačiť pri vstupe na rôzne miesta, čím sa tento doklad zmení na očkovací preukaz, píše DPA.

Na otázku novinárov, aký bude podľa nového systému status ľudí, ktorí covid už prekonali, francúzsky premiér Jean Castex neodpovedal.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú