V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Nákupy priamo v hrách sú medzi mladšími hráčmi obľúbené, ale predstavujú aj bezpečnostné riziká. Podľa bezpečnostnej spoločnosti Eset hrozí pri týchto transakciách riziko zneužitia osobných údajov. To môže viesť až ku krádeži identity. Deti často nakupujú impulzívne bez uvedomenia si finančných dôsledkov, čo môže viesť k nečakaným poplatkom na účtoch rodičov.

Okrem finančných rizík existuje aj možnosť, že kyberzločinci zneužijú nedostatočne zabezpečené platobné systémy v hrách. Údaje, ktoré sa vyžadujú pri nákupoch, môžu byť zachytené a zneužité. Ak podvodníci získajú informácie o kreditných kartách, môžu ich použiť na ďalšie podvodné transakcie alebo tieto údaje predávať na nelegálnych fórach.

Ako predchádzať riziku zneužitia údajov

Rodičia môžu riziko znížiť úpravou nastavení v zariadeniach detí. Napríklad, obmedzenie možnosti nákupov v aplikáciách alebo zapnutie funkcie rodinného zdieľania schvaľovania nákupov môže znížiť riziko nechcených nákupov.

Dôležité je tiež pravidelne kontrolovať platby a odbery, aby rodičia mohli rýchlo reagovať na podozrivé transakcie. Ak dieťa uskutoční neoprávnený nákup, odporúča sa kontaktovať vývojára hry a požiadať o vrátenie peňazí.

Spoločnosti Apple a Google môžu pri riešení problému pomôcť. Ak rodičia vysvetlia, že nákup uskutočnilo dieťa bez ich vedomia, často existuje možnosť, že im peniaze vrátia.

Závodne hry
Fontech

Ochrana účtov a bezpečnosť detí

Aj keď nákupy v aplikáciách môžu byť riskantné, môžu mať aj výhody, ak sa využívajú bezpečne. Rodičia by mali deti naučiť základné bezpečnostné pravidlá, ako je ignorovanie podozrivých odkazov a reklám. Deti by si mali dávať pozor na ponuky, ktoré sú príliš dobré na to, aby boli pravdivé.

Na zabezpečenie účtov je vhodné používať rôzne prihlasovacie údaje pre každú aplikáciu a aktivovať dvojfaktorovú autentifikáciu. Zabezpečenie transakcií pomocou biometrických prvkov, ako je Touch ID alebo Face ID, poskytuje ďalšiu vrstvu ochrany.

Eset radí rodičom, aby povzbudzovali svoje deti k otvorenému rozhovoru o všetkých nepríjemných skúsenostiach na internete a naučili ich, ako nahlásiť škodlivé správanie v aplikáciách. Je dôležité, aby deti rozumeli rizikám online sveta a vedeli, ako reagovať na potenciálne nebezpečné situácie.

Nákupy v hrách môžu byť súčasťou príjemného herného zážitku, ak sa však dodržujú bezpečnostné opatrenia a rodičia dohliadajú na online aktivity svojich detí.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú