Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Od nedávneho pristátia na Marse sa všetka pozornosť upriamuje na rover Perseverance. Ten pristál na povrchu červenej planéty ešte 18. februára o čom sme ťa informovali aj prostredníctvom živého komentára. Netrvalo dlho a rover Perseverance začal posielať ďalšie a ďalšie fotografie  okolia, ale i zvukový záznam zo svojej jazdy.

Medzitým rover Curiosity, ktorý je na Marse už niekoľko rokov, hral iba pomyselné druhé husle. Teraz sa však rover pripomenul novou „selfie fotografiou“ vzniknutou zlepením až 60 rôznych fotografií vytvorených kamerou MAHLI (Mars Hand Lens Imager). O téme informoval web Gizmodo.

Stereoskopický pohľad na Mont Mercou NASA / JPL-Caltech / MSSS

Samozrejme nejde o prvé fotografie tohto už legendárneho roveru, ktorý sa za čas svojho pôsobenia na Marse stihol postarať o množstvo nádherných fotografií, ale i cenných údajov. Nedávno sa dokonca postaral o vytvorenie animácie zobrazujúcej pohyb oblakov na Marse. Samotná animácia je zložená z ôsmich fotografií zhotovených navigačnou kamerou rovera. Séria snímok zachytáva časový horizont zhruba piatich minút a na animácii môžeš vidieť, že pohyb oblakov je veľmi podobný tomu, ako sa hýbu aj tie na Zemi.

Na úplne novej fotografii vytvorenej 26. marca rover okrem seba zachytáva aj Mont Mercou, čo je približne 6 metrov vysoký skalnatý útvar nachádzajúci sa vo vnútri krátera Gale, upozorňuje NASA na svojom webe.

Couriosity však nelenil a okrem selfie stihol vytvoriť aj panoramatické snímky. O tie sa postarala kamera MastCam ešte 4. marca, čo bol 3049. marťanský deň misie. Fotografie opäť vznikli pred Mont Mercou vo vzdialenosti asi 40 metrov od spomínaného skalnatého útvaru. Spojením oboch panoramatických snímkov vznikol krásny stereoskopický pohľad na časť červenej planéty.

360 stupňová panoráma. NASA / JPL-Caltech / MSSS

Okrem uvedeného Curiosity stihol vytvoriť aj 360 stupňovú panorámu na Mont Mercou a okolie, ktorú sa podarilo vytvoriť spojením až 126 fotografií. Curiosity tak aj naďalej dokazuje, že ešte nepatrí do starého železa.

Zdroj: Gizmodo; NASA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú