Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rover Perseverance, ktorý na Marse pristál len nedávno a už sa mu podarilo zlomiť niekoľko rekordov, posiela stále ďalšie a ďalšie fotografie svojho okolia. Fotografie na svojej stránke zverejnila NASA.

Dve vedecké kamery Mastcam-Z zasielajú vedcom v NASA a JPL kvalitné snímky okolia rovera Perseverance, pomocou ktorých sa dozvedajú viac o červenej planéte. Informácie sú tiež veľmi dôležité pre navigáciu samotného rovera, pretože než sa začne Perseverance po povrchu Marsu pohybovať, je nutné vše podrobne zmapovať. Rover má oči skutočne všade a dokonca sa mu podarilo zachytiť aj haváriu pristávacieho stupňa.

Oblasť okolo rovera nápadne pripomína púšť na Zemi, čo je tiež jedným z dôvodov, prečo prebieha výskum pre budúce misie na Mars s ľudskou posádkou práve v púšti, informuje Mars Society.

Prakticky každá hornina, každé zrnko marťanského prachu je potenciálny cieľ výskumu. Na fotografiách môžeme vidieť najme veľké skaly, z ktorých niektoré môžu byť vesmírneho pôvodu.

Úlohou rovera Perseverance je však predovšetkým biologický výskum a hľadanie života na Marse, na ktorom sa kedysi nachádzala tečúca voda a možno teda i primitívny život. Dokonca i samotný kráter Jezero, v ktorom rover pristál, bol kedysi plný vody.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú