Čína v utorok predviedla svoju čoraz sofistikovanejšiu leteckú silu vrátane nových dronov a stíhačiek. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej Peking stále zaostáva za Washingtonom v technológiách a investíciách do obrany. Experti však tvrdia, že táto technologická priepasť sa očividne zmenšuje.

Čínska firma Aerospace CH UAV predstavila prototyp svojho nového bezpilotného lietadla. Dron typu CH-6 má rozpätie krídel vyše 20 metrov a „v prípade potreby dokáže operovať v letovej hladine až 15.000 metrov“, povedal pre AFP generálny manažér firmy Čchin Jung-ming. Podľa spravodajskej spoločnosti Janes Information Services dokáže tento dron vykonávať prieskumné misie, ale je schopný niesť aj zbrane.

Na výstave bol predstavený aj dron typu WZ-7. Ide o bezpilotný stroj určený na stráženie hraníc či námorné hliadkovanie. Okrem toho Čína ukázala aj stíhačku typu J-16D, ktorá je navrhnutá na elimináciu nepriateľských systémov protivzdušnej obrany. Je vybavená pokročilými rušičkami signálu aj raketami. Ide o ekvivalent amerického stroja typu Boeing EA-18G Growler. Podľa čínskych štátnych médií sú už oba spomínané stroje súčasťou čínskeho letectva.

„(Oba stroje) budú hrať hlavnú úlohu v Taiwanskom prielive aj v Juhočínskom mori,“ vysvetlil komentátor Sung Čung-pching, ktorého citovala AFP.

Krajina novú techniku predstavila na medzinárodnej výstave letectva a kozmonautiky v meste Ču-chaj, ktoré sa nachádza v juhovýchodnej čínskej provincii Kuang-tung. Ide o najväčšie podujatie svojho druhu v Číne, ktoré sa koná tradične každé dva roky. Podujatie sa malo pôvodne uskutočniť už minulý rok, pre pandémiu ho však odložili.

Podľa komentátorov sa Čína snaží prezentovať ako „alternatívny dodávateľ“ pokročilej bojovej techniky. Spojené štáty a krajiny Európskej únie si podľa AFP vyberajú partnerov, ktorým predajú napríklad drony. Stroje čínskej výroby už medzičasom boli dodané do viacerých krajín. Absolvovali napríklad bojové misie na Blízkom východe.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú