Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Šéf NASA, Jim Bridenstine, oznámil, že nebude viesť vesmírnu agentúru pod novozvoleným prezidentom Joeom Bidenom. Z funkcie chce rezignovať aj v prípade, ak ho bude prezident žiadať, aby v nej zotrval, informoval portál BusinessInsider.

Dôvod tejto rezignácie má byť fakt, že Bridenstine si s prezidentom Bidenom nerozumie tak dobre, ako tomu bolo v prípade bývalej hlavy štátu, Donaldom Trumpom. V rozhovore, kde svoje plány oznámil, uviedol, že šéf NASA musí byť osoba, ktorej prezident dôveruje, a tou on pri Bidenovi nie je.

Ako uvádza portál TheHill, svoje rozhodnutie ďalej obhajoval tým, že NASA počas jeho šéfovania dosiahla množstvo úspechov, no tie boli založené najmä na blízkom vzťahu Bridenstina a Trumpa. O dobrých vzťahoch medzi týmito dvomi mužmi svedčí aj fakt, že Bridenstine bol jedným z najdlhšie slúžiacich šéfov agentúr v Trumpovej administratíve. NASA viedol už od konca roku 2017.

Dôvodom k odchodu však nemusia byť výlučne vzťahy medzi ním a novým prezidentom, ale aj rozdielne ciele, ktoré chcú obaja muži aktuálne v rámci NASA plniť. Zatiaľ čo Trumpova administratíva sa sústredila na opätovné pristátie na Mesiaci, Biden chce lety na Mesiac posunúť na „vedľajšiu koľaj“ a zvýšil by financovanie ISS, píše portál Reuters.

Zdroj: BusinessInsider, TheHill, Reuters

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú