Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Škandálov, ktoré sa spájajú s najpopulárnejšou sociálnou sieťou Facebook, nie je vôbec málo. Prvým a dosiaľ zrejme najväčším bol ten v spojení s konzultantskou firmou Cambridge Analytica. Podľa Guardianu sa teraz ľady v kauze z roku 2015 skutočne začali hýbať.

Zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga totiž teraz oficiálne žaluje generálny prokurátor Washingtonu DC za to, že mal mať na kauze pred americkými prezidentskými voľbami z roku 2016, ktoré vyhral Donald Trump, osobnú zodpovednosť.

O čo išlo?

Analytická spoločočnosť Cambridge Analytica vytvorila na Facebooku aplikáciu, v ktorej stovky tisíc používateľov mohli za finančnú odmenu vyplniť krátky prieskum. Firma však zneužila vágne nastavenia súkromia a ochranu citlivých dát na Facebooku a tak dokázala získať nielen súkromné informácie o samotných respondentoch, ale aj o ich priateľoch, ktorí s ničím podobným ani vzdialene nesúhlasili.

Takto Cambridge Analytica získala dáta, podľa odhadov Facebooku až o 87 miliónoch používateľoch – mohlo ísť o ich dátumy narodenia, lajkovaných stránkach alebo bydlisku na úrovni mesta. Tie potom Cambrige Analytica spracovávala na politické účely a riadenie kampane Teda Cruza a Donalda Trumpa.

Treba pripomenúť, že Facebook firme žiadne dáta vyslovene „nepredal“ alebo „neposkytol“, no laxné zabezpečenie umožnilo ich stiahnutie.

Facebook (koláž redakcia)

Kde je úloha Zuckerberga

Generálny prokurátor Karl Racine sa domnieva, že Zuckerberg ako šéf „priamo participoval“ na pravidlách, ktoré Cambridge Analytica zbieranie dát amerických voličov umožnilo. „Toto bezprecedentné narušenie bezpečnosti odhalilo osobné informácie desiatok miliónov Američanov a nariadenia pána Zuckerberga umožnili viacročnú snahu zavádzať používateľov o chybnom konaní Facebooku,“ uviedol prokurátor.

„Táto žaloba nie je len oprávnená, ale aj potrebná a posiela správu lídrom korporácií, vrátane výkonných manažérov, že budú zodpoveda’t za svoje kroky,“ stojí v tlačovej správe.

Žaloba sa opiera o stovky tisíc dokumentov vrátane vyhlásení samotných zamestnancov Meta. Vyslovene tvrdí, že Zuckerberg si mal byť vedomí rizík, ktoré otvorenie Facebooku aplikáciám iných vývojárov prinášajú.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú