Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vrtuľník Ingenuity má na Marse problém a aj keď ďaleko prekonal predpokladanú životnosť, vedci sú ako na ihlách. Už dlhšie ako mesiac sa však Ingenuity nedostal do vzduchu, pričom jeho posledný let skončil úspešne 23. apríla.

Môže to byť koniec

Tento let niesol číslo 51 a vrtuľník vďaka nemu urazil vzdialenosť 190 metrov v priebehu necelých 137 sekúnd. Predchádzajúci let číslo 50 bol pritom rekordný, keďže sa Ingenuity dostal do výšky až 18 metrov.

Od letu 51 má však Ingenuity problémy a NASA ho nedokáže dostať opäť do vzduchu. Nejedná sa o prvé problémy tohto zariadenia, avšak tentoraz sú zrejme oveľa vážnejšie.

NASA však v novej správe informuje predovšetkým len o minulých problémoch a nie je zatiaľ jasné, prečo Ingenuity nelieta. Vedci mali problémy s komunikáciou, ktorú nedokázali poriadne nadviazať a nie je vylúčené, že sa svet čoskoro dozvie aj nepríjemné správy o konci tejto experimentálnej sondy.

NASA/JPL-Caltech

Ak sa tak však aj stane, hlavná misia naďalej pokračuje a rover Perseverance bude vykonávať výskum na povrchu Marsu ďalšie množstvo rokov. NASA v správe dodáva, že napriek marťanskému letu ostane helikoptéra v prechodnom móde na nejaký čas. Či sa svet dočká aj meškajúceho 52. letu, ktorý mal prekonať cez 360 metrov, je otázne.

Na možné problémy NASA upozorňovala už pred príchodom marťanskej zimy, ktorá vrtuľník ohrozila. Počítalo sa aj s tým, že toto obdobie nemusí Ingenuity vôbec prežiť, keďže narážal na svoje limity a je možné, že terajšie problémy o značnej miery súvisia práve s týmto javom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú