Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktualizované 14.6 o 14:43: 

Meta zrušila na sociálnej sieti Facebook stránku Ľuboša Blahu. Blahova stránka na Facebooku mala približne 174-tisíc sledovateľov a častokrát útočil na vládnych predstaviteľov a najmä na hlavu štátu Zuzanu Čaputovú.

Sme síce platforma otvorená všetkým názorom, ale tiež chceme, aby sa ľudia cítili vítaní a v bezpečí. Preto máme prísne pravidlá pre to, čo je a čo nie je na Facebooku dovolené. Táto stránka bola odstránená kvôli opakovanému porušovaniu našich pravidiel týkajúcich sa nenávistných prejavov, šikanovania a obťažovania, podnecovania násilia a dezinformácií a ubližovania COVID-19,“ potvrdila spoločnosť Meta pre Startitup.

Pôvodný text: 

Facebookový účet kontroverzného poslanca NR SR za stranu SMER-SD Ľuboša Blahu je už po niekoľkýkrát tento rok obmedzený. Živé.sk upozornilo na status samotného Blahu, ktorý tvrdí, že sa mu nepodarilo nahrať video z dnešnej tlačovej konferencie.

„Chcel som sem zavesiť aj môj dnešný výstup na tlačovke Smeru. Žiaľ, nemôžem sem zavesiť toto video, pretože ma Američania opäť blokujú.Napíšem o tom neskôr viac, ale realita je taká, že odkedy americkí kongresmani na žiadosť Naďa požiadali fejsbúk, aby blokoval Slovákov s iným názorom, som prakticky pod neustálym blokom,“ uvádza namiesto toho v statuse.

Opäť splieta viacero rôznych udalostí

„Američanmi“ pravdepodobne Blaha myslí administrátorov sociálnej siete Facebook. Narážať môže na kroky slovenskej vlády, ktorá sa kongresovému výboru v USA sťažovala na objem dezinformácií na „slovenskom“ Facebooku. Ten zaujal rovnaký postoj a vyzval spoločnosť Meta, aby konala.

„Výbor je hlboko znepokojený pokračujúcou prítomnosťou škodlivých dezinformácií a proruskej propagandy na slovenskom Facebooku a vyzýva Facebook, aby okamžite zaistil rýchle zhodnotenie, preverenie a označenie, zníženie viditeľnosti alebo odstránenie všetkých proruských dezinformácií v súlade s verejnými deklaráciami Facebooku a platnými pravidlami,“ stojí v oficiálnom vyhlásení výboru.

Podobné kroky žiadal aj slovenský premiér Eduard Heger od zástupcu firmy Meta Nicka Clegga, s ktorým sa nakrátko stretol na Ekonomickom fóre v Davose.

Unsplash - Bred Jordan, TASR/AP

Blaha skutočne šíri nezmysly a nenávisť

Výpočet Blahových kontroverzných statusov je pritom poriadne pestrý. Ešte minulý rok Facebook odstránil jeho video o očkovaní proti koronavírusu, kde nepravdivo a bez vedeckých dôkazov tvrdil napríklad to, že mutáciu vírusu spôsobujú práve vakcíny, ktoré boli vyvinuté proti nemu. Smer ho podporoval aj platenou propagáciou. Situácia s počtom nakazených bola vlani (nielen) na Slovensku kritická, sociálne siete preto zakročovali mimoriadne tvrdo.

Vo februári publikoval zoznam poslancov, ktorí hlasovali za obrannú dohodu s USA (mimochodom, jej kritika po vypuknutí vojny na Ukrajine, ktorá svojou blízkosťou ohrozuje aj Slovensko, prakticky okamžite úplne utíchla). Tento post bol z pohľadu pravidiel zrejme v poriadku, no extrémistov podnietil k tomu, aby sa týmto politikom vyhrážali fyzickými útokmi.

V apríli potom Blaha absolvoval 3-dňový ban, respektíve zákaz zverejňovania príspevkov za status o zosnulej Madeleine Albrightovej, jednej z bývalých amerických ministeriek zahraničných vecí, ktorá za svojho pôsobenia presadzovala tvrdé riešenia proti nedemokratickým režimom v Srbsku, Juhoslávii či Iraku.

Politik ho šíril aj ako sponzorovaný post: „Chcem veriť tomu, že kým Albrightová poslednýkrát vydýchla, počula krik všetkých tých stoviek detí, ktoré zomierali kvôli bombám NATO. Kvôli nej! Kvôli Američanom!“ zjednodušoval vtedajšiu realitu Blaha v predmetnom príspevku, kde o Albrightovej hovoril aj ako o „balkánskej mäsiarke“.

Úplné vymazanie mu zrejme zatiaľ nehrozí

Diskusie o tom, či kontroverzné alebo priamo dezinformačné statusy politikov mazať, alebo nie, majú viacero rovín. Zástancovia slobody prejavu zvyčajne tvrdia, že kriticky vyhodnocovať informácie by mal zvládnuť každý sám a druhá strana preto môže publikovať čo chce, hoci sa príspevky nemusia zakladať na pravde.

Neregulovanie obsahu však veľkým firmám spôsobuje problémy – od zlej publicity a straty kredibility, cez nespokojnosť vlastných zamestnancov až po výpadky príjmov, ak sa z platformy stiahnu inzerenti, ktorí s hoaxami nechcú mať nič spoločné.

Tretí rozmer nabral na obrátkach najmä kvôli vojne na Ukrajine. Mnohí veria, že šíritelia napr. ruskej propagandy majú za cieľ (často aj za finančnú odmenu) rozvrátiť demokratické zriadenie v európskych krajinách, preto je proti takýmto cieleným aktivitám iných štátov potrebné bojovať a zasiahnuť.

Z nášho regiónu, ale ani z USA, zatiaľ nevieme o prípadoch, kedy by Facebook úplne vymazal profily kontroverzných politikov. Nedá sa tak veľmi predpokladať, že Slovensko a Ľuboš Blaha by boli prvými, pri ktorých by sa tak stalo. Blaha sa však zrejme na takýto krok pripravuje, svojich followerov totiž v máji volal na svoje profily na VKontakte alebo Telegrame.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú