Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Sociálna sieť Facebook sa bude výraznejšie snažiť obmedziť objem dezinformácií a hoaxov, ktoré sa cez ňu na Slovensku šíria.

Premiérovi Hegerovi to mal na Svetovom ekonomickom fóre v Davose prislúbiť priamo zástupca firmy Meta Nick Clegg, ktorý je vo firme prezidentom globálnych vzťahov. Heger o ich stretnutí informoval prostredníctvom svojho oficiálneho profilu.

„Zdôraznil som mu, ako veľmi potrebujeme zo strany spoločnosti Meta podporu v boji proti dezinformáciám na ich sociálnej sieti Facebook. Facebook na Slovensku využívajú približne tri milióny ľudí. Táto sieť predstavuje jeden z najväčších zdrojov nenávistných prejavov, extrémizmu a klamstiev. Hoci spoločnosť Meta navonok deklaruje, že proti takému obsahu bojuje, nielen my na Slovensku vnímame, že toto úsilie nie je dostatočné,“ píše Heger.

„Nick Clegg mi prisľúbil pomoc. Budeme intenzívnejšie spolupracovať, aby sme znížili počet dezinformácií a agresívnych prejavov,“ uvádza premiér.

Zasiahol už aj americký kongres

Predstavitelia slovenskej vlády sa na objem dezinformácií, respektíve laxný prístup Facebooku k ich filtrovaniu u nás, sťažujú už dlhšie. Na objem propagandy z Ruska upozornili aj Kongres USA. Jeho výbor potom svoje znepokojenie tlmočil aj do verejného listu, na základe ktorého Facebook sľúbil, že situáciu preskúma a vyjadrí sa k nej.

Meta následne tvrdila, že obsah odstraňuje a spolupracuje s overovateľmi faktov, aby vyvracali nepravdivé tvrdenia v statusoch. „Ak niečo vyhodnotia ako nepravdivé, zabezpečíme, aby sa tento obsah zobrazoval nižšie a videlo ho menej ľudí,“ povedala zástupkyňa spoločnosti Meta. Ako pokračovala, spoločnosť Meta má pravidelné stretnutia s predstaviteľmi úradov na Slovensku, no podľa aktuálnej situácie je zrejmé, že nerobia dosť. Remišovej ministerstvo dokonca nachystalo zákon, podĺa ktorého by sociálnym sieťam za laxný prístup hrozili pokuty.

„Čím dlhšie dovolíme, aby na najsilnejšej sociálnej sieti na Slovensku prevládali dezinformácie a nenávistné prejavy, tým viac hazardujeme stratu slobody a demokracie. Pretože to je ich primárny účel. Rozvrátiť naše hodnoty a vybudovať mylné idey o totalitných režimoch. Verím, že vo vedení spoločnosti napokon nájdeme cenného spoluhráča, ktorý nám pomôže tento stav zvrátiť. Lebo primárnym cieľom Facebooku bolo spájať ľudí a nie slúžiť ako nástroj pre šírenie zloby a nenávisti,“ uviedol Heger po stretnutí s Cleggom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú