Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktualizované: Opozičný poslanec Ľuboš Blaha, známy hlavne siahodlhými statusmi na Facebooku, je späť na najznámejšej sociálnej sieti. Jeho 24-hodinový ban vypršal.

Okamžite publikoval ďalší príspevok, v ktorom vysvetľuje, že obmedzenie jeho profilu zo strany administrátorov firmy Meta údajne nakoniec nemal nič spoločné s príspevkom, ktorý rozpútal agresívnu kampaň a pátranie po domácich adresách poslancov, ktorí hlasovali za tzv. obrannú dohodu z USA.

„Liberálne médiá, vrátane Denníka N, verejnosti podsúvali hoax, že dôvodom bol Zoznam vlastizradcov, ktorý som uverejnil. Klamú, ako vždy. V skutočnosti si zamestnanci americkej korporácie našli inú zámienku. V decembri som uverejnil video, kde som poukázal na hoaxy, ktoré šíri vláda o očkovaní. Video mi vymazali“ napísal.

Dôvodom banu má byť až neskorší status, kde svoje „argumenty“ údajne podložil „vedeckými štúdiami“. „Za tento status o očkovaní som dostal ban. Majú totižto dvojmesačný reakčný čas – gratulujem. Úplne, že svetelná rýchlosť. Ale zjavne sa to niekomu v USA hodilo urobiť to v čase, keď tu prebieha diskusia o americkej okupácii,“ pokračoval už tradične, v konšpiračných úvahách bez dôkazov a spájaní náhodných udalostí pre svojich 170-tisíc sledovateľov.

Zlé správy, Facebook naďalej nič nerobí

Ak je pravdou, že 24-hodinový ban súvisel len s predchádzajúcimi statusmi o koronavíruse, udalosť len potvrdzuje fakt, že Facebook naďalej nič nerobí s inými postami, ktoré môžu byť spúšťačom agresie, alebo minimálne plné hoaxov a konšpirácií.

Platí, že Facebook nemá žiadne zdroje na podrobnejšiu kontrolu obsahu, ktorí vidia desiatky či stovky tisíc ľudí s rôznym vzdelaním. často aj s vekom nižším ako 18 rokov. Obzvlášť, pokiaľ nie sú publikované v angličtine.

Pôvodný článok z 12. februára 20222: Sociálna sieť Facebook včera zablokovala profil Ľuboša Blahu, politika zo Smeru-SD. Podľa informácií, ktoré následne pri nedostupnosti svojho konta zdieľal na Facebooku Smeru, by mal mať ban na 24 hodín.

To znamená, že sa so svojimi statusmi na slovenský internet ešte vráti. „Dnes ma na 24 hodín zablokovali na sociálnej sieti – nemusím asi zdôrazňovať, že táto sociálna sieť pochádza z USA a jej korporátni zamestnanci sú slniečkarski liberáli… Blaha musel byť potrestaný. Za pravdu sa dnes trestá,“ uviedol v ďalšom konšpirujúcom statuse.

Riziko pre slušný internet a spoločnosť

Facebook už v minulosti Blahovi odstránil jedno video plné hoaxov, v ktorom podsúval aj nepravdivé informácie o očkovaní, ktoré administrátori Meta vyhodnotili ako dezinformačné. Jeho profil patrí na slovenskom Facebooku medzi najvirálnejšie, avšak aj vďaka tomu, že na propagáciu svojich statusov míňa tisíce eur.

Blaha totiž podľa dát Katedry komunikácie len vlani zaplatil Facebooku od januára do 1. novembra za propagáciu svojich statusov 6 500 eur. Takáto podpora šírenia jeho statusov pritom predstavuje najvyššiu sumu na politickej scéne. Blaha má pritom finančne podporovať každý jeden publikovaný status, ktorý sa tak dostane k ohromnému počtu ľudí. Svoju cieľovku si však dôkladne vyberá a zameriava sa najmä na starších ľudí mimo Bratislavy. Mladší používatelia Facebooku a obyvatelia hlavného mesta teda na základe toho jeho príspevky neuvidia, no sociálna sieť ich za peniaze veselo rozšíri po zvyšku krajiny.

Prečo je Blahov Facebook nebezpečný

Posledný status Ľuboša Blahu pred banom na 24 hodín však priniesol bezprecedentnú situáciu. V príspevku totiž zverejnil zoznam poslancov, ktorí hlasovali za tzv. obrannú dohodu s USA a nazval ich vlastizradcami. Minimálne prvá časť by, pochopiteľne, bola v poriadku, keďže ide o verejne dostupné informácie z hlasovania NRSR.

Blaha však v zozname zverejnil aj ich fotografie a mestá, z ktorých pochádzajú. V uzavretých skupinách na sociálnych sieťach si teraz viacerí používatelia snažia zháňať aj presné adresy politikov a ich kontaktné údaje, rozoberá tému Denník N. Jedna zo skupín na Telegrame má pri názve rovno obrázok šibenice, píše N-ko.

Existujú tak dôvodné obavy, že týmto politikom teraz hrozia útoky fanatických skupín alebo jednotlivcov. Blaha samozrejme môže tvrdiť, že nejde o neho aktivitu, no je nepochybné, že jeho status situáciu odštartoval. Prípad tak len ilustruje škodlivý vplyv neregulovaného vplyvu Facebooku na spoločnosť a verejnú mienku, ktorá sa mu v posledných dňoch vyčíta čoraz častejšie.

Podobná situácia sa vlani odohrala aj v USA, kedy statusy porazeného Donalda Trumpa v prezidentských voľbách prispeli k útokom na vládny Kapitol. Platí však aj to, že kým statusy Donalda Trumpa v angličtine boli pre „domáci“ Facebook pod drobnohľadom a pod tlakom médií ich museli administrátori (aj iné sociálne siete, napr. Twitter, ktorý Trumpa zmazal) regulovať, slovenskí politici a konšpirátori častejšie prispievajú bez akýchkoľvek následkov.

Ban Ľuboša Blahu je tak skôr ojedinelý prípad a prišiel zrejme až po poslednom vyostrení následkov. Pri ďalších porušeniach pravidiel mu však môže hroziť dlhší ban alebo úplné zmazanie konta.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú