Sociálna sieť Facebook pod správou spoločnosti Meta spravila radikálny krok proti videu, ktoré prednedávnom zdieľal slovenský poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD). Vo videu chcel Blaha odhaliť niekoľko údajných hoaxov o očkovaní, no miesto pravdivých faktov podsúval vo svojich tvrdeniach aj nepravdivé informácie, ktoré Facebook vyhodnotil ako dezinformačné. Na tému upozornil Denník N.

Podľa zdroja mal Blaha vo videu vyvracať „10 hoaxov o očkovaní“. Medzi inými informáciami taktiež tvrdil, že zaočkovaní ľudia proti koronavírusu predstavujú rovnaké riziko ako nezaočkovaní a môžu ochorenie prenášať rovnako. To však v skutočnosti nie je pravda, nakoľko zaočkovaná osoba má výrazne nižšie riziko prenosu vírusu ako nezaočkovaný človek.

Okrem toho Blaha vo videu taktiež tvrdil, že mutáciu vírusu spôsobujú práve vakcíny, ktoré boli vyvinuté proti nemu. Ako podotkol Denník N, Blaha sa vo videu odvolával aj na štúdiu, ktorá ešte neprešla recenziou a odborníci varujú, že poslanec zdieľa nesprávne dáta.

Vo svojom vyvrátení hoaxov totiž práve podľa nepreskúmanej štúdie tvrdil, že zaočkovaní mladí ľudia majú väčšiu šancu, že skončia v nemocnici s poškodením srdca, než s koronavírusom. Video bolo zdieľané na stránke Ľuboša Blahu v pondelok poobede, Facebook ho odstránil dnes poobede. Medzitým ho však poslanecký klub podporil propagáciou, ktorá je pri Blahových príspevkoch na FB pravidelným spôsobom propagácie.

Práve Blaha totiž míňa na reklamu na Facebooku najviac peňazí spomedzi všetkých slovenských politikov. Blaha totiž podľa dát Katedry komunikácie len v tomto roku zaplatil Facebooku od januára do 1. novembra za propagáciu svojich statusov 6500 eur. Bližšie sme sa tejto téme venovali v samostatnom článku.

Zdroj: Denník N

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú