Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ľuboš Blaha dostal od sociálnej siete Facebook ďalší ban. Ten februárový nakoniec nebol za to, že čas verejnosti podnecoval k šikanovaniu poslancov, ktorí hlasovali za obrannú dohodu, ale za staršie video o očkovaní proti koronavírusu.

Živé.sk však v analýze informuje, že Blaha bol minulý týždeň znovu zablokovaný, tentokrát na 72-hodín. Tento zákaz postovania komentárov či nových statusov už bol za „šírenie nenávistných prejavov“ a stal sa tak vôbec prvým slovenským politikom, ktorého administrátori Facebooku takto „odsúdili“ podľa vlastných pravidiel.

Stíchol

Blaha, inak na Facebooku mimoriadne aktívny, sa minulý týždeň nečakane odmlčal. Podľa Živé.sk mal to, že sa tak stalo práve kvôli banu, SMER-ácky politik potvrdiť aj sám počas nedeľného protestu na Slavíne.

Dôvodom mal byť jeho status o zosnulej Madeleine Albrightovej, jednej z bývalých amerických ministeriek zahraničných vecí, ktorá za svojho pôsobenia presadzovala tvrdé riešenia proti nedemokratickým režimom v Srbsku, Juhoslávii či Iraku.

Politik ho šíril aj ako sponzorovaný post: „Chcem veriť tomu, že kým Albrightová poslednýkrát vydýchla, počula krik všetkých tých stoviek detí, ktoré zomierali kvôli bombám NATO. Kvôli nej! Kvôli Američanom!“ zjednodušoval vtedajšiu realitu Blaha v predmetnom príspevku, kde o Albrightovej hovoril aj ako o „balkánskej mäsiarke“.

Potvrdené priamo od Facebooku

Živé ban dokázalo potvrdiť aj vďaka oficiálnemu vyjadreniu spoločnosti Meta, ktorá obvykle podobné žiadosti o komentár vytrvalo ignoruje. Je však pravdepodobné, že svoj postoj mení po masívnej kritike neregulovania extrémistického obsahu na svojej sieti a aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Práve Facebook totiž Rusko používa ako primárny kanál na šírenie lží a hoaxov o svojej invázii.

Slovensko však ako malá krajina stojí v tieni veľkých a kým sociálna sieť v minulosti viackrát reagovala napríklad na statusy bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, obsah v slovenčine prakticky vôbec nekontrolovala. Je aj Blahov prípad prísľubom, že sa to zmení?

Aktuálne nie je známe ani to, koľko a či vôbec nejakých „slovenských“ moderátorov Meta má.

V prípade Blahu ide už o minimálne tretí ban v poradí, je však možné, že niektoré z predchádzajúcich médiá nezaznamenali. Kým v prípade februárového zákazu bol Blaha obmedzený na 24 hodín, teraz to už boli tri dni.

V prípade piateho previnenia by mal Smerákovi hroziť až 30-dňový zákaz prispievania. Od trvalého vymazania profilu aj so svojimi 174-tisícmi sledovateľov však má stále ďaleko.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú