Francúzsky širokospektrálny výskum našiel priamu súvislosť medzi sladkými nápojmi a vyšším rizikom rakoviny. Zdravé nie sú ani ovocné džúsy, píše Bloomberg.

To, že sladené nápoje nášmu zdraviu neprospievajú, je všeobecne známe. Nový výskum pochádzajúci z Francúzska ale tvrdí, že majú priame spojenie s vyšším rizikom rakoviny. Podľa výskumu nie sú zdravé ani ovocné džúsy. Ako súčasť francúzskej štúdie NutriNet-Sante, ktorá od roku 2009 sleduje asi 100 000 dobrovoľníkov, sledovali vedci 97 sladených a 12 umelo osladených nápojov, vrátane športových, sirupov alebo ovocných džúsov.

Vedci sledovali pomocou dotazníkov dennú konzumáciu cukrom sladených nápojov, umelo sladených nápojov a ovocných štiav, prvé prípady rakoviny hlásené účastníkmi a databázami zdravotného poistenia. Muži konzumovali v priemere 90,3 ml sladených nápojov denne v porovnaní s 74,6 ml pri ženách.

V štúdii tiež vedci brali do úvahy rizikové faktory pre rakovinu, ako napríklad vek, pohlavie, fajčenie, históriu rakoviny v rodine či fyzickú aktivitu. Počas obdobia štúdie bolo diagnostikovaných celkom 2 193 prípadov rakoviny.

Hlavným dôvodom je cukor

„Zistili sme, že hlavným dôvodom prepojenia týchto nápojov na rakovinu sa zdá byť cukor,“ povedala riaditeľka výskumného tímu výživovej epidemiológie Národného ústavu pre zdravie a lekársky výskum na Univerzite Paríž 13, Mathilde Touvier, píše ABC Action News. To však nemusí nevyhnutne znamenať, že iba tieto nápoje vedú k rakovine. Podľa vedcov môže cukor zvyšovať riziko tým, že vplýva na viscerálny tuk, pomer cukru v krvi a zápaly. Vplyv môžu mať tiež aditíva v sladených nápojoch a pesticídy v ovocí.

„Tieto údaje podporujú relevantnosť existujúcich výživových odporúčaní na obmedzenie spotreby sladkých nápojov vrátane čistých ovocných štiav, ako aj opatrenia ako sú daňové a marketingové obmedzenia zamerané na sladké nápoje.“ napísali autori na záver výskumu.

Štúdia tiež nezistila žiadne zvýšené riziko rakoviny v prípade nápojov bez cukru, ale vedci varovali, že by ich ľudia nemali brať na ľahkú váhu, pretože tento druh nápojov mal medzi účastníkmi štúdie relatívne nízku spotrebu.

Pošli nám TIP na článok



Novinky