Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Posledné mesiace boli pre výrobcov grafických kariet poriadne náročné, najmä kvôli nedostatku pamäťových modulov, čo sa odrazilo na cenách. Veľkú zásluhu na tejto situácii majú tiež „baníci“ aktívne ťažiaci kryptomenu Ethereum, ktorej hodnota rapídne vzrástla. Značný nárast cien má podľa analytikov pokračovať až do decembrových týždňov.

Zvyšovanie cien grafických kariet mohli mnohí zákazníci zaznamenať už v predošlých týždňoch, keď sumy za modely GeForce GTX vzrástli o 10 %. Známy analytik banky Mizuho odhaduje, že táto inflácia bude pokračovať až do decembra, kedy by sa malo všetko upokojiť. Príčinou tohto nárastu cien nie je len nedostatok DRAM pamätí.

Na vine sú „baníci“

V ťažbe virtuálnych mien je okrem BitCoinu v kurze aj Ethereum, ktoré ťaží čoraz viac ľudí. Avšak narozdiel od ostatných kryptomien je Ethereum možné ťažiť len so špecifickými grafickým kartami, ktoré sú vybavené grafickým procesorom. Práve stúpajúca ťažba tejto meny má za následok vysoký dopyt po výkonných kartách od spoločnosti NVIDIA či AMD. Tie boli v posledných mesiacoch pod vysokým tlakom, pretože ich produkty mizli zo skladov príliš rýchlo.

Naše kontroly u výrobcov grafických kariet odhalili, že dopyt po ich produktoch je až o 30 až 50 % vyšší ako sa očakávalo. Výrobcovia základných dosiek a grafických kariet zaznamenali nárast cien ich produktov o 25 % za posledný polrok. Pre ťažbu kryptomien sú najžiadanejšími modelmi NVIDIA GeForce GTX1060/1070. Ich skladové zásoby sú mizivé a na aktuálnych cenách sa podpísal aj nedostatok pamäťových modulov DRAM.“ – Vijay Rakesh, analytik banky Mizuho.

Nenechaj si ujsť
Asus posúva limity. Do novej základnej dosky vložíš až 19 grafických kariet 

Dopyt je tak vysoký, že len za 6 mesiacov sa ceny grafických kariet spomínaných výrobcov zdvihli až o 25 %. Do decembra tohto roka by sa mohla situácia ešte mierne skomplikovať, no potom by mala eufória z ťažby Etherea opadnúť. Zakročiť sa totiž rozhodla Čína, ktorá chce biznis s kryptomenami zakázať. Už teraz je ťažba tejto virtuálnej meny privysoká a jej trhová hodnota presahuje tú reálnu, čím sa každým dňom stáva lacnejšou.

Zásahom Číny, ale aj iných krajín môže získavanie kyptomien časom stagnovať. Pokiaľ sa aj ty teda obzeráš po výkonnej grafickej karte od niektorých z renomovaných výrobcov, oplatí sa zrejme ešte pár mesiacov počkať, než sa ich ceny opäť stabilizujú.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú