NASA práve oznámila, že ponúka peňažnú odmenu tomu, kto dokáže zefektívniť simulačný kód softvéru FUN3D, ktorý slúži na simuláciu dynamiky tekutín. Ten je interne používaný najmä v NASA, avšak aj inými spoločnosťami, ako sú Boeing či Lockheed, ktorí využívajú softvér pri vývoji a optimalizácií nových vozidiel a motorov.

Projekt FUN3D bol spustený v osemdesiatych rokoch a jeho aktívny vývoj pokračuje dodnes. Teraz však NASA hľadá pomoc u šikovných programátorov, ktorým ponúka odmenu vo výške 13 725 €. Odmena čaká dvoch najlepších programátorov, ktorí pomôžu optimalizovať a zrýchliť kód softvéru. NASA okrem peňažnej odmeny však ponúka aj ďalšie odmeny za všeobecnejšie návrhy na optimalizáciu.

Si programátor a máš pocit, že by si to zvládol ? Musíme ťa však sklamať. Softvér FUN3D má prísne zákony o exporte, takže je voľne dostupný len pre občanov USA a iba tí môžu požiadať o softvér a súťažiť tak v tejto výzve. Navyše matematické jadro softvéru je napísané v programovacom jazyku Fortran, ktorý bol vyvinutý ešte v 50. rokoch minulého storočia a je stále obľúbený medzi niektorými vedcami. To však už neplatí o jeho obľúbenosti medzi väčšinou profesionálnych programátorov.


zdroj fotografie: NASA

NASA si od tejto verejnej výzvy sľubuje 10 až 1000 násobné zrýchlenie svojho softvéru. Vzhľadom na to, že v NASA pracuje veľký počet odborníkov, inžinierov a matematikov, je toto očakávanie tak trochu prehnané. Napriek tomu existuje šanca, že sa nájde niekoľko šikovných programátorov. Veď kto sa dnes môže pochváliť tým, že pomohol NASA optimalizovať kód pre testovanie a vývoj vesmírnych lodí, ktoré bežia na superpočítačoch Pleiades? Tak čo? Odvážil by si sa vyskúšať takúto poriadne náročnú výzvu?

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú