Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.


Takmer každá spoločnosť, ktorej sa chopí vizionár, filantrop a miliardár v jedenej osobe, Elon Musk, zaznamená jedného dňa ohromné úspechy. Už niekoľkokrát nám to potvrdila jeho pokroková automobilka Tesla, pričom to isté sa dá tvrdiť aj o spoločnosti SpaceX, ktorá si pripisuje jeden úspech za druhým.

Bez váhania tak môžeme povedať, že po ukončení éry raketoplánov od NASA zaujali ich miesta práve vesmírne plavidlá od firmy SpaceX. Tie nesú označenie Falcon 9 a počas svojej zhruba 7-ročnej existencie dosiahli niekoľko dôležitých míľnikov. Iste si už počul o tom, že tieto pokrokové rakety dokážu po vzlietnutí opätovne pristáť bez akéhokoľvek výrazného poškodenia. Čo si ale pravdepodobne nevedel je, že na každú novú misiu použila táto spoločnosť novú raketu. Hoci tie staré dokázali pristáť bez viditeľnej ujmy, niektoré ich komponenty viac neboli v ideálnom stave.

zdroj fotografie: SpaceX

SpaceX však len pár hodín dozadu vyriešila aj tento problém, pričom úspešne vzlietla a opätovne pristála s vesmírnym plavidlom, ktoré svoj prvý let zaznamenalo ešte v apríli minulého roka. Historicky po prvýkrát sa tak jednej rakete podarilo preskúmať zákutia vesmíru až v dvoch rôznych misiách. V skratke to znamená, že vďaka tomuto pokroku bude na výrobu rakiet možné vynakladať omnoho nižšie finančné prostriedky, než tomu bolo doteraz. Po novom totižto bude stačiť, ak sa mierne upraví starší, už použitý model a tým pádom nebude nutná výroba úplne nového.

zdroj fotografie: TakeBackTheSky

Nenechaj si ujsť
Elon Musk spúšťa ďalší revolučný projekt s názvom Neuralink!

Ako už bolo spomenuté, niektoré komponenty musia byť pred zaslaním na druhú misiu zamenené, no najhlavnejšiu a zároveň aj najdrahšiu časť celého stroja možno opätovne využiť. Teoreticky by tak po výmene potrebných súčiastok mohla jedna raketa vzlietnuť aj 10-krát. K tomuto významnému úspechu sa vyjadril aj samotný Elon Musk, ktorý sa nechal počuť, že sa jeho spoločnosti konečne podarilo to, o čo sa pokúšali už 15 rokov. Vraj ich postretlo na ceste viacero komplikácií, no je na svoju spoločnosť a jej dosiahnuté míľniky nesmierne hrdý. O tejto spoločnosti sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou bude jedného dňa učiť aj na hodinách dejepisu, nakoľko prepísala históriu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú