Boeing sa ocitá na križovatke a údajne sa snaží zbaviť svoju katastrofickú kozmickú loď Starliner. Táto situácia, ktorá nechala dvoch astronautov NASA v kozmickej beznádeji, sa zdá byť iba začiatkom problémov, ktoré firma čelí. Na tému upozornil portál Futurism.

Útek z vesmírneho závodu?

Podľa správ Wall Street Journal sa Boeing snaží úplne odísť z vesmírneho závodu, keďže údajne je v hlbokej finančnej kríze. Tento krok je šokujúci pre spoločnosť, ktorá sa podieľala na ikonických vesmírnych projektoch, ako sú NASA Space Shuttle a Medzinárodná vesmírna stanica.

Boeing dokonca oslovil Blue Origin Jeffa Bezosa, ktorý vyvíja vlastné rakety pre NASA. Napriek desaťročnému vývoju sa Starliner ešte ani raz nepodarilo úspešne dopraviť astronautov a vrátiť ich späť na Zem. Je teda logické, že Boeing sa snaží minimalizovať straty.

Finančné problémy a masové prepúšťanie

Boeing má problém s obrovskými finančnými stratami, keďže jeho komerčný letecký biznis zápasí s vážnymi problémami s kvalitou a prebiehajúcou obrovskou stávkou zamestnancov. Tento mesiac Reuters uviedol, že Boeing plánuje prepustiť 10 % svojej pracovnej sily, čo predstavuje znepokojujúcich 17 000 zamestnancov.

Boeing

Starliner, ktorý je súčasťou programu Commercial Crew NASA, si taktiež nevedie dobre. Minulý mesiac kapsula opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu bez posádky kvôli technickým problémom, ktoré NASA považovala za príliš nebezpečné pre návrat s posádkou.

Boeing vo svojich posledných finančných správach uviedol, že na programe Starliner utrpel ďalšiu stratu vo výške 250 miliónov dolárov, čím sa celkové náklady na jeho vývoj dostali na neuveriteľných 1,85 miliardy dolárov. NASA tiež oznámila, že nadchádzajúci let s posádkou na ISS sa uskutoční s pomocou SpaceX Crew Dragon namiesto Starlineru.

NASA posledná záchrana
NASA/Boeing/Úprava redakcie

Nový šéf pred náročnou úlohou

Napriek snahe nájsť kupca na Starliner, Boeing údajne stále zostáva odhodlaný pokračovať vo vývoji rakety Space Launch System pre NASA, ktorá má vrátiť astronautov na Mesiac. Avšak správa generálneho inšpektora NASA z augusta tvrdí, že príspevky Boeingu sú ďaleko za plánom a prekračujú rozpočet.

Nový CEO Kelly Ortberg čelí náročnej úlohe zbierať kusy rozpadávajúcej sa spoločnosti a zbaviť sa tých častí biznisu, ktoré ju ťahajú nadol. „Lepšie je robiť menej a robiť to dobre, ako robiť viac a robiť to zle,“ povedal analytikom počas telefonátu tento týždeň. „Čo chceme, aby táto spoločnosť vyzerala za päť a desať rokov? A pridávajú tieto projekty hodnotu, alebo nás len rozptyľujú?“

Situácia Boeingu je varovaním pre všetkých, ktorí sa snažia uspieť vo vesmíre. Bez dôkladného plánovania a kontrolovania kvality sa vesmírne sny môžu veľmi rýchlo premeniť na nočnú moru.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú