Archeológ Eduardo Neves z Univerzity v São Paule so svojím tímom odhalil opustenú portugalskú kolóniu, píše portál The Byte. Tento nález bol súčasťou prvej fázy trojdielneho výskumného projektu nazvaného Amazônia ReveladaPrieskum stále prebieha a používajú sa naň najmodernejšie technológie.

Zmizlo z mapy

Starobylé mesto, nachádzajúce sa v dnešnom brazílskom štáte Rondônia, bolo kedysi zakreslené na niektorých mapách, datuje sa až do 18. storočia, no postupne z nich nejakým záhadným spôsobom zmizlo. Tento objav nadväzuje na predošlé archeologické nálezy vrátane „Serra da Muralha“ alebo „Hôr Wall“.

Tímu sa s podporou miestnych domorodých obyvateľov podarilo zmapovať pozostatky tohto opusteného mesta. Následne sa archeológovia spojili s brazílskym Národným inštitútom pre výskum vesmíru, aby využili ich technológiu diaľkového prieskumu (LiDAR) na letecké snímanie mesta. Týmto spôsobom získali detailnejší pohľad na lokalitu bez toho, aby museli fyzicky zasahovať do starých štruktúr a riskovať ich poškodenie.

amazonský prales
ivars utinans/unsplash

„Oblasť bola opustená, les ju pohltil a kamenné bloky boli odstránené,“ vysvetlil Neves. „Vďaka našim mapám sa nám podarilo identifikovať rozloženie ulíc tohto mesta, čo bol mimoriadne zaujímavý objav.“

Temnejšia minulosť, ako by sme mohli čakať

Aj keď sa v Amazónii, obývanej už desiatky tisíc rokov, našlo množstvo starovekých artefaktov a lokalít, objav „europeizovaných“ kamenných stavieb bol pre archeologický tím výnimočný. Tieto štruktúry naznačujú novšie, no zároveň temnejšie obdobie brazílskej histórie – kolonizáciu krajiny Portugalcami, ktorí nielen modernizovali región, ale tiež viac ako storočie dominovali transatlantickému obchodu s otrokmi.

Mesto bolo tisíce rokov ukryté za bujnou vegetáciou a jeho objav ponúka nový pohľad na históriu ľudí žijúcich v Amazónii. Profesor Stephen Rostain, riaditeľ výskumu v Národnom centre pre vedecký výskum, pre britský portál Express dodal: „Toto je staršie ako akékoľvek iné miesto v Amazónii, o ktorom vieme.“

Objavy hodné ochrany

Neves sa snaží, aby takéto historické miesta boli viac chránené, keďže všade, kam idú, objavujú ďalšie a ďalšie a nevedia, čo s nimi. „Chceme začať registrovať tieto ohrozené archeologické lokality, aby boli chránené ako pamiatky národného dedičstva,“ uviedol začiatkom tohto roka v tlačovej správe pre São Paulo Research Foundation, s ktorou spolupracuje.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú