Ako sme informovali, automobilový trh v Európe prechádza obdobím poklesu. V septembri 2024 sa predalo o 4,2 % menej nových áut v porovnaní s minulým rokom, bez ohľadu na pohon. Pozitívnou správou je, že predaje elektromobilov rastú, pričom v niektorých krajinách, ako Belgicko či Švédsko, dokonca prekonali predaje áut s benzínovými motormi. Elektromobily už v Európe dosiahli podiel 19,1 % na celkových predajoch, no Slovensko na tom nie je až tak dobre – tu podiel elektromobilov predstavuje stále len 2,2 %.

Podľa Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA) bol v treťom kvartáli roku 2024 na Slovensku zaznamenaný pokles predaja batériových elektromobilov (BEV) o 14 %. Celkovo tak na slovenských cestách jazdí len 13 395 osobných BEV. Analytik SEVA Martin Jelenek zdôrazňuje, že oficiálne štatistiky nezahŕňajú individuálne dovezené Tesly, čo by mohlo posunúť podiel elektromobilov na trhu o niečo vyššie, na približne 3 %.

Trh je vo fáze vyčkávania, počet modelov rastie

Riaditeľ SEVA, Patrik Križanský, upozorňuje, že celý automobilový trh, vrátane elektromobilov, sa nachádza v neistote spôsobenej zníženým dopytom po nových vozidlách. Predaje v Európe sa po pandémii prepadli o dva milióny ročne, čo prináša problémy pre továrne na západe Európy. Slovensko zatiaľ dokázalo týmto problémom odolať, no vývoj na trhu zostáva neistý.

Napriek týmto výzvam Križanský vidí príležitosť v tom, že sa elektromobily stávajú dostupnejšie. Trh obohacujú nové modely, ktoré otvárajú elektromobilitu širšiemu spektru zákazníkov, vrátane nižších tried a služobných áut. Tento trend podporuje aj to, že niektoré modely budú vyrábané priamo na Slovensku, čo môže domácemu trhu len prospieť.

Hyundai Ioniq 5N je najzábavnejší športový elektromobil pre bežných ľudí

Podľa analýz SEVA počet dostupných modelov BEV na Slovensku neustále rastie. Kým v roku 2022 bolo na trhu 74 rôznych modelov, v roku 2023 to už bolo 100 a len za prvých deväť mesiacov roku 2024 pribudlo ďalších 116 nových modelov. To signalizuje, že automobilky čoraz viac vkladajú svoje úsilie do rozvoja elektromobility.

SITUÁCIA NA SLOVENSKU NA ĎALŠEJ STRANE  ->>>

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú